Vakıflar Haftası Kktc’de Etkinliklerle Kutlanıyor

Türk Vakıflarının kuruluşunun 444. ve EVKAF’ın İngilizlerden Kıbrıs Türk Toplumu’na devrinin 59. yıl dönümü, KKTC’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Vakıflar Haftası Kktc’de Etkinliklerle Kutlanıyor

Kıbrıs Vakıflarının kuruluşunun 444. ve EVKAF’ın Kıbrıs Türk halkına devrinin 59. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler 17 Nisan’a kadar devam edecek. Dün gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da bulunan Bedesten’de, Gazimağusa’da Lala Mustafa Camii önünde, Girne’de Girne Belediyesi önünde ve Güzelyurt’ta Kaplı Çarşı yanında 10.00-17.00 saatleri arasında, tarihteki ilginç vakıflarla ilgili sokak sergisi düzenlenirken, hat tezhip, çini ve ebru sanatı gösterileri sunuldu. Ayrıca halka lokma ikram edildi.

Başkent Lefkoşa‘da bulunan tarihi Bedesten’deki etkinliklere katılan Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, hem vatandaşlarla sohbet etti hem de ebru yaptı. Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni daha iyi, daha verimli ve aslına uygun çalıştırabilmek için çözümler üretileceğini kaydetti.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, yapmak istediklerinin ataların miras bıraktığı güzel vakıf düşüncelerini sahiplenerek, vakıf mallarını amaçlarına uygun olarak toplumun faydasına kullanmak olduğunu söyledi.

“ATALARIN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKABİLİYOR MUYUZ”
Vakıflar Haftası nedeniyle mesaj yayınlayan Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, yüzyıllar önce ataların, “Karşılık Beklemeden İyilik Yapmak” düşüncesiyle mallarını vakfettiğini belirterek, “Bugün o emanetlere sahip çıkabiliyor muyuz” diye sordu. Bu hafta içerisinde yapılacak, faaliyetlerle ataların bu vakıfları kurarken nasıl düşündükleri şahsi değerli mallarını toplumun faydalanması için vakfederken nasıl bir düşünce içinde olduklarının anlama çalışılacağını ifade eden Benter, yüzyıllar önce atalarımız mallarını vakfederken ‘Karşılık Beklemeden İyilik Yaptığını” kaydetti.

Benter, “Bugün onların emanetlerine sahip çıkabiliyor muyuz? Onların vasiyetleri olan topluma faydalı o güzel işleri yapıyor muyuz?” dedi.

Bu hafta içinde bu soruları sorarak Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni daha iyi, daha verimli ve aslına uygun çalıştırabilmek için çözümler üretileceğini ifade eden Benter, şöyle devam etti:
“Vakıf medeniyeti bir gönüllülük, bir merhamet, bir sevgi medeniyetidir. Özellikle vakfiyelerin kuruluş mantalitesine baktığımızda, hayır, iyilik, güzellik, estetik ve sevgi gibi dünyadaki varoluş gayemizi belirleyen birkaç büyülü sözcüğün etrafında şekillendiğini görürüz. Bu amaçla kurulan vakıflar; din, dil, ırk hatta yeryüzündeki hiçbir canlı ayrımı gözetmeksizin hizmet yapma gayesi içinde olmuştur. Yüzyıllar içinde bu medeniyet; inşa ettiği iyilik, güzellik, sevgi ve merhamet sözcüklerinden hareketle büyük bir insanlık birikimi ortaya çıkarmıştır. Bu büyük birikimin ne olduğunu anlamak için yalnızca vakfiyelere bakmak bile yeterli olacaktır. Bu öyle bir birikimdir ki, insanlığa nasıl hizmet edebilirim fikrinden doğmuş, hayvan ve nebatatı dahi içine almıştır. Boş bırakılan, ihmal edilen ve unutulan ne varsa, onu hatırlatmış ve hatırlatmıştır. Yalnızca yetimlere sahip çıkmakla kalınmamış, onlara anne ve babalık etmek için vakıflar kurulmuştur. Azat olan kölenin azatlık sonrası hali düşünülmüş, onları koruyup kollayan ortamlar hazırlanmıştır. İnsanlığa hizmet için köprüler yapmakla kalınmamış, o köprüler doğal afetlerde hasar gördüğünde tamiri için bir miktar nakit ayrılmıştır. Aynı şekilde doğal afetlerde kirlenen ırmak ve nehirleri temizleme bir görev addedilmiş, bunun için vakıflar kurulmuştur. Tabiatı güzelleştirmek ve insanlığa hizmet için fidan dikmek gibi hayırlı ve anlamlı faaliyetlere girişilmiştir. Yapmak istediğimiz, atalarımızın bize miras bıraktığı bu güzel düşünceleri sahiplenerek vakıf mallarını amaçlarına uygun olarak toplumun faydasına kullanmak.”

ETKİNLİKLER BUGÜN DE DEVAM EDİYOR
Kutlamalar kapsamında bugün, Vakıf Kültür ve Medeniyetinin Kıbrıs’a yansımaları konulu panel düzenlenecek. Lefkoşa Bedesten’de 10.00-13.00 saatleri arasında yer alacak panele, konuşmacı olarak, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Hüseyin Çınar ve Prof. Dr. Mevlüt Çam konuşmacı olarak katılacak.

15 Nisan’da ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü önünde saat 10.00’da saygı duruşunda bulunularak Atatürk Büstü ’ne çelen sunulacak ve ardından Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki kabri ile Dr. Küçük’ün eşi Süheyla Küçük evinde ziyaret edilecek. Öte yandan 17 Nisan Cuma günü, muhtelif camilerde, Vakıf yapan, Vakıflar’a hizmeti olan ve bugün hayatta olmayan kişiler için Mevlit okutulup lokum dağıtılacak.
Kaynak: İHA