Türk Toraks Derneği 'Soma'dan Ne Öğrendik” Projesini Başlattı

Türk Toraks Derneği (TTD), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasından kurtulan maden işçilerinin, sağlık durumlarını inceleyen ve madenlerde alınması gereken tedbirlere ilişkin “Soma’dan Ne Öğrendik?” başlığıyla Türkiye çapında bir eğitim projesi yürütüyor.

Türk Toraks Derneği 'Soma'dan Ne Öğrendik” Projesini Başlattı

Soma'daki maden faciasından 100 kadar madencinin canlı kurtulduğunu kaydeden TTD Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Peri Arbak, bu işçilere Soma Devlet Hastanesi'nde hangi tetkikler yapıldığı ve sonuçlarının irdelendiğini kaydetti.

Faciaya uğramış işçilerin sağlık seyirlerinin gözlendiğini belirten Prof.Dr. Arbak, bu işçilerde karbonmonoksit zehirlenmesinin etkilerinin belirleneceğini dile getirdi.

ÖLÜMLERİN NEDENİ KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ
Soma faciasında ölümlerin en büyük nedeninin karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Peri Arbak, şöyle konuştu:
"Çok az sayıda işçimizde travmaya bağlı, patlamaya bağlı ölüm var. Asıl neden karbonmonoksit zehirlenmesi. Dolayısıyla canlı kurtulan işçilerimizde de karbonmonoksit zehirlenmesinin o dönemde görülen akut klinik etkilerini, belki de orada toza dumana bağlı akciğer etkilenmelerini bunları bu eğitim ve araştırma faaliyetimizde saptamış olacağız. Karbonmonoksit zehirlenmesinin bir özelliği var, aylar sonra bile sinir sistemi üzerinde bozucu ve kalıcı etkilerini sürdürebiliyor. Nörolog arkadaşlarımızdan da yardım alarak işçilerimizde bir sıkıntı kalmış mı diye öğrenip öğrenmeme şansımız olabilir."
Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Prof.Dr. Arbak, ayrıca şunları söyledi:
"Soma Devlet Hastanesi’ne facia sonrası 100 üzerinde işçi başvurmuş. Orada göğüs hastalıkları uzmanı arkadaşlarımız var, onların da görüşlerini alacağız. Biz burada bilgi eksiklerini de Soma ile tekrar realize ettik. Maden bölgelerinde çalışan doktorlara farkındalık eğitimleri başlattık. Mayıs ayında araştırma ekiplerimiz Soma Devlet Hastanesi’nde ilgili çalışmayı gerçekleştirecekler. Böylece kaza sırasında Devlet Hastanesi acil servisinde ve Bölge Toplum Sağlığı Merkezlerinde işçilerin muayeneleri, tetkik sonuçları incelenmiş ve böylesi büyük facialarda sağlık sistemimizin performansı da değerlendirilmiş olacaktır.”
SOMA VE BİRÇOK İLDE EĞİTİM VERİLİYOR
Soma'daki facianın bir gerçeği gözler önüne serdiğini belirten Prof. Dr. Arbak, şunları söyledi:
"Bir göçük ya da grizu patlaması olduğunda, kitlesel karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunda aslında bizim de yeterince organizasyonel hazırlık içinde olmadığımızı Soma'da fark ettik. Bunun üzerine kendimize iğneyi batırarak hemen eğitim programı dizisi hazırladık. Bu eğitimlerde, işçilerin bozuk çıkan maskeleri, maske kullanımının yeterince bilinmemesi nedeniyle çok canın kaybedilmesi ya da işçilerin acil sağlık eğitimini yeterince alamadığı için kaçarken yığılmaları, boğulma tehlikesi geçirmeleri olarak saptadık. Bunların hepsini çözecek işyeri uzmanları, göğüs hastalıkları uzmanları, maden mühendisleri, işçi sendikalarına eğitim verecek şekildeki eğitim programının ilkini Manisa'da, ikincisini Zonguldak, üçüncüsünü de Muğla'da gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda Adana, Diyarbakır, Şırnak, Bursa ve Eskişehir'de gerçekleştireceğiz."
Prof. Dr. Arbak, Türk Toraks Derneği olarak ölümlü ve yaralanmalı tüm maden kazalarının gelişmiş ülkelerin düzeyine çekildiği, yakın gelecekte kömürün enerji kaynağı olmaktan çıkarıldığı, termik santrallere karşı sağlıklı dünya bilincine kavuşulacak günleri özlemle beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA