Doğaseverler Akgöl İçin Buluştu

Alınan yoğun yağış nedeniyle çevrede bulunan İvriz ve Ayrancı barajları taşıyor, fakat Akgöl'e su gitmiyor diyen doğa severler bu bölgeye açılan su kanalları vatandaşlar tarafından kesiliyor, Akgöl'e gelmesi gereken su ile tarla ve bahçeler sulanıyor kuş cenneti olarak bildiğimiz Akgöl'ün kurumasını istemiyoruz dediler.

Ereğli Dağcılık ve spor kulübü, Anadolu Fotoğrafçılık derneği, Ereğli Sanat Merkezi derneği, Ereğli Sazlıklarını koruma derneği, Ereğli avcılık atıcılık amatör balıkçılık derneği, Ereğli musiki derneği ve doğa sever vatandaşların katıldığı programda ortak açıklamayı dernekler adına doğa sever vatandaş Memduh Ekici yaptı.
Ekici; Ereğli, Karapınar ve Ayrancı'nın mikro klimasını olumsuz etkileyen, yaşanan iklim değişiklikleri ve çevre felaketlerinde önemli etkisi hissedilen Akgöl'ün ve Ereğli sazlıklarının yok olması hepimizi derinden üzüyor.
Uzun yıllardır Akgöl'ün kurtarılması için önemli emekler ortaya konulmasına karşın ne yazık ki sulama politikaları nedeniyle son yıllara kadar ciddi bir gelişme sağlanamadı dedi.

Bu yıl da kış ve bahar yağışları ile göl canlandı, birçok kuş türü şu anda gölde yuvalanıyor. Fakat biz biliyoruz ki havalar ısınınca göl ve kuşlar büyük bir tehlikeyle yine karşı karşıya kalacak.
Barajlardaki fazla su da ne yazık ki toprak kanalların açılmaması ve var olanların da yok olması nedeniyle Akgöl için değerlendirilemiyor. Barajlar taşıyor ama Akgöl, kuş cenneti ve sazlıklar can çekişiyor.
Ereğli'nin ve Akgöl'ün ihtiyacı olan can suyunun tekrar verilmesini istiyoruz diye konuştu.

Açıklamalardan sonra Akgöl içerisinde bulunan kuş gözlem evine geçen doğa severler bu bölgenin verilecek can suyu ile yeniden kazanılması gerektiğini söylediler.
Burada açıklama yapan amatör fotoğrafçı Deden Yunus Gülsoy, Akgöl'e tek su girişi Ereğli arıtmasından verilen arıtılmış su, oda ağustos ayına doğru buharlaşmanın fazla olmasından dolayı gölü besleyemiyor ve göl tamam kuruyor dedi.

Kaynak: AA