Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Hatay'da Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, hiç kimse Türk milletinin tarihini sorgulayamayacağını belirterek, "Eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden biz birbirimize hesap sorarsak herkes bilsin ki büyük bir iftiharla hiçbir mensubunun, üyesinin başını öne eğdirmeyecek bir tarihin çocukları olduğumuz ortaya çıkar" dedi.

Görmez, "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" temalı Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine ve bazı programlara katılmak üzere geldiği Hatay'da, İl Müftülüğü binasının temel atma törenine katıldı.

Törendekilerin Kutlu Doğum Haftası'nı tebrik eden Görmez, Hatay Valiliği ziyaretinde, gazetecilerin, Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerine ilişkin görüşlerini sorduğunu anımsattı.
Görmez, "Gerçekten biz, tarihimiz boyunca dünyaya, yeryüzüne, insanlığa, farklı kültürleri, inançları, dinleri, birlikte nasıl yaşayacağımızı, yaşatacağımızı göstermiş bir tarihin, ecdadın torunlarıyız" diye konuştu.

Bir yıl önce Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Osmanlı döneminde inşa edilmiş bir caminin restorasyonundan sonra açılışına katıldığını anlatan Görmez, açılışta, batılı ülkelerin büyükelçilerinin de orada bulunduğunu söyledi.

Caminin altında bir kilise, onun da altında sinagogun yer aldığını aktaran Görmez, şunları kaydetti:
"Tarih boyunca bu 3 bina birlikte var olmuş. Büyükelçilere dedim ki, 'Lütfen, caminin kitabesine bakar mısınız?' Orada bir tarih var. Tarih, 1492. Bu tarih size ne hatırlatıyor biliyor musunuz?' dedim. 'Bu tarih, Amerika'nızın keşfedildiği tarih. Bu tarih, bütün Yahudilerin, Avrupa'nın tamamından sürgün edilip, İstanbul'a sığındıkları tarihtir. Yani biraz sonra tekrar açılışını yapacağımız cami, mimarisiyle size, bütün çağdaş dünyaya şöyle haykırıyor, 'Ben burada kilise ve sinagogla birlikte başladığımızda henüz Amerika yoktu. Avrupa'nın hiçbir başkentinde bunlar yokken Anadolu'nun en ücra köşelerinde biz birlikte yaşamışız. Çünkü inancımız bunu bize bırakmamış. Bizim gibi inanmayan, aynı inanca teslim olmayan başka inanca nasıl muamele edeceğimizi bize bırakmamış. Ona da insanca ve hukuk çerçevesinde muameleyi emretmiş'. Onun için hiç kimse bu milletin tarihini sorgulayamaz. Eğer tarihte yaşanmış acılar üzerinden biz birbirimize hesap sorarsak herkes bilsin ki büyük bir iftiharla hiçbir mensubunun, üyesinin başını öne eğdirmeyecek bir tarihin çocukları olduğumuz ortaya çıkar."
Osmanlı İmparatorlu'nun 500 yıl idare ettiği ülkelerde bugün de aynı dilin konuşulduğunu vurgulayan Görmez, bir valinin talimatıyla Arnavutça, Boşnakça gibi dillerin bitirilebileceğini ancak bunun yapılmadığını kaydetti.

Son iki asırda bazı coğrafyaların sömürgeleştirildiğine dikkati çeken Görmez, şöyle konuştu:
"O toprakların tüm servetleri, tüm kaynakları başka dünyalara taşındı. Mutluluk ve refah, başka insanların, coğrafyaların nimetleri, kaynakları üzerine inşa edildi. Onun için eğer tarihte yaşanan acılar üzerinde durursak gerçekten bütün insanlar bundan zarar görür. Öyleyse biz bugünümüze bakmalıyız. Bugüne baktığımızda da, bugünün acıları, tarihin acılarından geri değil. Bu coğrafya acılar içinde kıvranıyor. Milyonlarca insan katledildi. Irak'ta milyonlarca insan katledildi. Milyonlarca insan, evinden, yurdundan oldu. Antakya, kaç senedir Suriyeli komşularına ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla din adamlarının, ilim adamlarının, din kurumlarının üzerinde duracağı konular, bu konular olmalı."
Gözmez, konuşmasının ardından Hatay Valisi Ercan Topaca ve protokol üyeleri ile binanın temelini attı.
Törene, AK Parti Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, MHP Milletvekili Şefik Çirkin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven ve davetliler katıldı.

- Dini temsilcilerle yemek
Görmez, ildeki din temsilcileriyle bir otelde yemek yedi.
Görmez, burada yaptığı konuşmada, Hatay'da herkesin inancına göre yaşadığını belirterek, "Bu topraklarda bütün peygamberlerin müminleri birlikte saf tutabilmişler, aynı sofrada oturabilmişler, komşu olabilmişler. Bu, çok değerlidir" ifadelerini kullandı.
Yemede, Vali Topaca, Ortodoks Cemaati Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Domenico Bertogli, Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, Hatay Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, Alevi Cemaati Başkanı Nasrettin Eskiocak ve ilçe müftüleri de katıldı.

Kaynak: AA