Atlı Terapiyle Engelsiz Hayata Adım Attı

Aydın'ın Efeler ilçesinde 10 yıldır Multiple Skleroz (MS) hastalığŸıyla mücadele eden ve hareket etmekte dahi zorlanan Sebahat İnce (33), "Hipoterapi" adı verilen at ile terapi yöntemiyle 2 ayda yardım almadan adım atmaya başŸladı.

Efeler KaymakamlığŸında memur olarak çalışŸan İnce, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, 10 yıl önce hastalığŸının tespit edilmesinin ardından uzun süre ilaçlı tedavi gördüğŸünü bildirdi.
Fayda görmediğŸi düşŸüncesiyle ilaçlı tedaviyi 4 yıl önce sonlandırdığŸını, bir fizyoterapist arkadaşŸının tavsiyesiyle 2 ay önce KardeşŸköy'de faaliyet gösteren tesiste Hipoterapi tedavisine başŸladığŸını dile getiren İnce, kısa sürede büyük değŸişŸiklikler yaşŸadığŸını aktardı.
Daha önce yardım almadan ayağŸa kalkmakta bile zorlanırken atlı terapinin ardından tek başŸına ayağŸa kalkıp adım atmaya başŸladığŸını ifade eden İnce, şŸunları kaydetti:
"Uzun yıllar ilaç tedavisi aldım ancak hiçbir faydası olmadı. Aksine güven kaybına neden oldu. Ancak atlı terapiye başŸladıktan sonra önemli gelişŸmeler elde ettim. Hipoterapiye başŸlamadan önce kendi başŸıma tutunmadan ayağŸa kalkamıyordum. Ayak bileğŸimde aşŸağŸı düşŸüklük olduğŸundan adım atmak isterken ayağŸım yere takılıyordu. şžimdi ise ayağŸımı yere dik olarak basabiliyor, yardım almadan ayağŸa kalkıp adım atabiliyorum."
-"Kendime güvenim artıyor, huzurlu oluyorum"
İnce, atlı terapinin psikolojik olarak da önemli kazanımlarını hissettiğŸini anlattı.
Hipoterapiye başŸlamadan önce kendini çok stresli ve sinirli hissettiğŸini ifade eden İnce, "Atlı terapiden sonra daha sakin, uysal ve içten davrandığŸımı, daha sabırlı bir yapıya kavuşŸtuğŸumu hissediyorum. At üzerinde yaptığŸım hareketlerin beni çok güçlendirdiğŸine inanıyorum. Kendime güvenim artıyor, huzurlu oluyorum. şžimdi küçük adımlar atmaya başŸlasam da ilerleyen zamanda hızlı bir şŸekilde yürüyeceğŸime de inanıyorum" diye konuşŸtu.
- "Hayrette kaldık"
Sebahat İnce'nin annesi Saime İnce (63) ise, atlı terapi tedavisine başŸladıktan sonra kızında kısa sürede görülen gelişŸimlerin kendilerini şŸaşŸkına çevirdiğŸini söyledi.

İnce, "Yardımımla ayağŸa kalksa dahi dik duramıyor, sağŸa yatık pozisyonda güçlükle ilerleyebiliyordu. Atlı terapiden sonra büyük değŸişŸiklikler oldu. şžu anda kendi başŸına ayağŸa kalkabiliyor, yere düzgün basıyor, dik duruyor, kendi işŸini yapabiliyor. Daha önce kullanamadığŸı sağŸ eliyle artık yemek yiyebiliyor. Terapinin kızıma kısa sürede kazandırdıklarını hayretle izliyoruz" ifadelerini kullandı.
-Tedavi için özel atlar
Tesisin Hipoterapi Sorumlusu ve Fizyoterapist TuğŸçe ǖzkan, Spina Bifida'dan Otizm'e, Down Sendomu'ndan Serebral Palsi'ye, Multiple Skleroz'dan (MS) Parkinson'a, ruhsal bozukluktan görme engeline kadar birçok bedensel ve fiziksel rahatsızlıkta Hipoterapi yönteminden olumlu sonuçlar alındığŸını ifade etti.

45 dakikalık terapilerde uysallığŸıyla bilinen Haflinger cinsi atları kullandıklarını aktaran ǖzkan, bedensel engelliler için at üzerinde sırt, başŸ, karın ve bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler çalışŸıldığŸını belirtti.

ǖzkan, zihinsel engelli hastaların ise atın üzerinde, "Ben kendimden daha büyük bir nesneyi kontrol edebiliyorum" algısıyla öz güven kazandığŸını vurguladı.
- Aileler çocuklarının gelişŸiminden memnun
ǖte yandan hipoterapi ile önemli gelişŸme elde eden bedensel ve fiziksel engelli çocukların aileleri de memnuniyetlerini dile getiriyor.
Serebral Palsi hastası Arda Tosun'un (10) annesi Sevgi Tosun, atlı terapi sonrasında çocuklarının öz güven kazandığŸını, gövdesini dik tutup koltuk ve balkon demirlerinden tutarak yürümeye başŸladığŸını anlattı.
Serebral Palsi hastası Melek Orman'ın (7) annesi Hanife Orman ise, atlı terapi ile çocuklarının denge probleminin ortadan kalktığŸını ifade etti.

 
Kaynak: AA