Çobanlara Arazide Uygulamalı Eğitim

Uşak'ta İŞ-KUR tarafından açılan Sürü Yönetimi Elemanı Kursu'na katılanlar, hayvan hastalıklarından arazide yaşama, olumsuz tabiat şartları ile mücadeleden çoban köpeği eğitme ve yönlendirmeye, hayvancılıkta verimliliğe birçok konuda teorik ve arazide uygulamalı eğitim görerek, çobanlıkta modern yöntemleri uygulamaya geçirdi.

Uşak'ın Karahallı ilçesinde Çalışma ve İş Kurumu (İŞ-KUR), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile hayata geçirilen "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna katılan ikisi kadın 48 kursiyer modern yöntemlerle çobanlık yapmaya başladı.

Karahallı Halk Eğitim Merkezi'nde 15 gün süren eğitimlerde, 48 çoban hayvan hastalıkları, arazide yaşam, olumsuz tabiat şartları ile mücadele, hayvancılıkta verimlilik gibi birçok konuda teorik ve uygulamalı eğitim gördü.
Uygulamalı eğitimlerini arazide sürü başında yapan kursiyerler, derslerde çoban köpeğinin eğitiminden sürüyü yönlendirmeye, kepenek kullanımına farklı konularda bilgilendirildi ve uygulamaları sağlandı.
Eğitimler sonunda 48 çobana sertifika verildi.

- "Amaç; daha verimli hayvancılık"
Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Erkan Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna yüksek ilginin olduğunu, eğitimlerle küçükbaş hayvancılıkta ciddi verim artışı hedeflediklerini belirtti.

Üreticilerin bu güne kadar geleneksel yöntemlerle hayvancılık yaptığını ifade eden Kahraman, "Biz nasıl daha verimli hayvancılık yapacaklarını öğretmeye çalışıyoruz. Bilinen geleneksel yöntemler ile çağdaş hayvancılığı harmanlayıp ortak bir paydada eğitimleri veriyoruz. Ortak akılla modern çobanlar yetiştiriyoruz" dedi.

Çobanlığın yıllardır ötelenen, bir anlamda hor görülen bir meslek olduğunu dile getiren Kahraman, kurslarda bu işi yapanlara mesleğin ne kadar önemli olduğunu anlattıklarını bildirdi.
- "Kurslar, doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırıyor"
İŞ-KUR Uşak İl Müdürü Zafer Kahraman ise sürü yönetimi elemanı kurslarını tüm ilçelerde açacaklarını belirterek, hayvancılıkta doğru diye bilinen yanlışları kurslarla ortadan kaldırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kursiyerlere eğitim süresince günlük yevmiye verildiğini aktaran Kahraman, "Nitelikli çalışan, nitelikli iş gücü, doğru tarımsal metotlar parolası ile eğitim veriyoruz" ifadesini kullandı.
Kursiyerlerden İsmail Koç (46) 15 yaşından itibaren çobanlık yaptığını, halen 300 küçük baş hayvanının bulunduğunu ancak bu güne kadar mesleğiyle ilgili bildiği pek çok ayrıntının yanlış olduğunu eğitimlerde anladığını söyledi.

Koç, "Biz hayvanları araziye çıkarıp otlatmanın yeterli görüyorduk. Oysa pek çok yenilik varmış, eğitimlerde bunu anladım. Eğitimin ardından ciddi bir verim artışı hedefliyorum" diye konuştu.

Kursiyerlerden Bülent Ayvaz ise eğitimlerin kendisi için oldukça faydalı olduğunu belirtirken, öğrendiklerini köyünde diğer çoban arkadaşlarına aktaracağını, kursa katılmaları tavsiyesinde bulunacağını ifade etti.

Kaynak: AA