Çanakkale Şehitleri Anısına Namazgah Tabyası'nda Buluştular

Anadolu Gençlik Derneğinin (AGD) düzenlediği etkinlik kapsamında yaklaşık 30 bin kişi, 100 yıl önce Türk askerinin vakit, cuma ve bayram namazlarını kıldığı Namazgah Tabyası'nda bir araya geldi. Grup, sabah namazını kılıp dua etti.

Derneğin ayrı zaman dilimlerinde toplam 250 bin kişinin yer almasını hedeflediği etkinliğin ilki için 30 bine yakın kişi, 600 otobüsle gece Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesi Kilitbahir köyüne ulaştı.
Pek çok ilden ve yurt dışından katılımcılar, sabah ezanı öncesi tarihi Kilitbahir Kalesi önüne Eceabat Belediyesi tarafından kurulan seyyar çeşmelerde abdest aldı. Daha sonra Namazgah Tabyası'na geçen grup, 100 yıl önce Türk askerinin saf tuttuğu alanda sabah namazını kılarak dua etti.
Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Avadallah Kısvani'nin kıldırdığı sabah namazının ardından Kur'an-ı Kerim'i güzel okumada dünya birincisi olan Ahmet Ebul Kasimi tarafından bazı ayetler okundu.
Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan 100 yıl önce dünyanın dört bir yanından gelen farklı milletlerden yüz binlerce işgalci askerin Osmanlı'yı boğmak ve İslam nurunu yok etmek için küçücük bir karaya adeta yığınak yaptığını söyledi.

Onların en güçlü donanma, silah ve teçhizatla bu topraklara geldiğini anlatan Dayan, "Ancak Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından insanlar buna fırsat vermeyeceklerini haykırırcasına, 'Çanakkale geçilmez, beyhude yorulmayın' dercesine bu topraklara akın akın geldi. Tek gayeleri vatanlarını, namuslarını, bayraklarını, dinlerini korumaktı. Bugün Türkiye'nin ve dünyanın farklı coğrafyalarından Müslüman ülkelerden şehit dedelerini ziyaret etmeye gelen torunları var. Biz şehitlerin yaşadığına, bizleri gördüğüne inanıyoruz'' diye konuştu.

AGD Genel Başkanı Salih Turhan ise 100 yıl önceki ruh gibi Ardahan'dan, Diyarbakır'dan, Ankara'dan, Hatay'dan, İstanbul'dan ayrıca Afganistan, Bosna Hersek'ten, Kudüs'ten gençlerin tarihi yarımadada buluştuğunu dile getirdi.
Çanakkale'nin çok kutsal topraklar olduğunu vurgulayan Turhan, "Sultan Abdülaziz Han'ın yaptırdığı, Sultan Abdülhamid Han'ın tadilat ettirdiği, 100 yıl önce ecdadımızın, şehitlerimizin vakit, cuma ve bayram namazlarını kıldığı Namazgah Tabyası'ndayız. Çanakkale'nin 100'üncü yılında şehitlerimizin yolunda, Allah'a hamdolsun, sabah namazında secdeye durduk. Düzenlediğimiz bu programlar sadece bir anma programı değil, anlama etkinlikleridir" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA