Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Köyünün 150 Yılını Kitap Haline Getirdi

Araştırmacı yazar Kadir Aslan, Osmaniye'nin merkez köyü olan Küllü'nün 150 yıllık geçmişini fotoğraf, bilgi ve belgelerle kitap haline getirdi.

Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Köyünün 150 Yılını Kitap Haline Getirdi

Amanos dağı eteklerinde Osmaniye’ye 35 kilometre uzaklıkta Hatay ve Gaziantep sınırlarının birleştiği bir noktada bulunan köyünün kitabını hazırlayan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, "Küllü köyünün tarihi çok eskidir. 1500’lü yıllarda haritalarda “Güllü” olarak geçmekte Osmanlı- Rus savaşından sonra Rusların zulmünden kaçarak Anadoluya gelen Ahıska Türkleri Erzurum, Sivas, Malatya üzerinden Osmaniye’ye gelen Ahıskalılar 1900 yılında “Güllü” olarak bilinen köye Osmanlı yönetimi tarafından yerleştirilerek iskan edilerek burada yaşamaya başladılar. Uzun yıllar burada yaşamlarını sürdüren Ahıskalı Türkler, 1918 milli mücadele yıllarında Dörtyol’un millî kahramanı Kara Hasan Paşa ile silah arkadaşları olan çeteleri, Kuvayi Milliyecileri köyde ağırlayarak ev sahipliği yapmışlardır" dedi

Yazar Aslan, ilk önce Dörtyol’a 1950 yılından itibaren Osmaniye bağlanan köyde yaşayan halk zaman içerisinde karakol, okul, sağlık ocağı olması, ekonomik zorluk nedeniyle yılın dört ayı kadar köyünde kalmakta, sonra Osmaniye ve Dörtyol’a taşınmaktadırlar. Yaptığım araştırmalarda sonucunda Osmaniye’den sadece 2 kaymakamın ziyaret ettiği, hiçbir valinin ziyaret etmediğini yazdığım kitabımda “Merkez Küllü köyünün tarihi, coğrafi, ekonomi, eğitim, idari, kültür ve turizm gibi pek çok konu yazı ve fotoğraflar içermektedir” dedi.

Kaynak: İHA