'Şoförler Üniversite Mezunu Olsun' Önerisi

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, trafik kültürünün artması için şoförlerin üniversite mezunu olmasını istediklerini söyledi.

Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de eğitim seviyesinin hızla yükseldiğini belirtti.

Şoförlüğün de önemli bir meslek olduğunu, şoförlüğü kamuda ya da herhangi bir yerde iş bulamayanların değil vasıflı kişilerin yapması gerektiğini vurgulayan Apaydın, şöyle konuştu:
"Trafik kazalarının azalması ve trafik kültürünün oluşması için özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler üniversite mezunu olmalı. Zor ve önemli bir meslek. Şoförlerimiz de üniversiteli olacak. 81 ilimizde 200'ün üzerinde üniversitemiz var. İlçelerimizde yüksekokullar var. Yani ülkemizde hızla üniversiteli sayımız artıyor. Şoförlük de bir meslektir. Çekinilecek hiçbir tarafı yoktur. İsteriz ki bütün şoförlerimiz ve esnafımız üniversiteli olsun. Bir kasap yüksekokul mezunu, bir fırıncı okulundan mezun olacak. Şoförümüz yüksek tahsilli olacaktır. Biz o tarafa gidiyoruz."
Apaydın, kültürlü insanların kendilerini her yerde belli ettiğini ifade ederek, üniversiteli şoförlerin de trafiğe farklılık getireceğine inandığını dile getirdi.

- "Şoförler sağlık kontrolünden geçirilmeli"

Apaydın, şoförlerin yılda bir kez sağlık ve uyuşturucu kontrolünden geçirilmesi önerisinde de bulundu.
Ticari araçlarda çalışanların bir nevi kamu görevi yaptıklarını anlatan Apaydın, şunları kaydetti:
"Yıllardır yıpranan gözler, kulaklar ve bedenin zaman zaman tedaviye de ihtiyacı vardır. Bunu bir raporla tespit edemezseniz yarın gözümüz görüyormuş gibi algılar ama bir kazaya karışabiliriz. Yılda bir defa sağlık ve uyuşturucu testi yapılmalı. Çok olumlu katkısı olacak. İhmalin yanı sıra bu tür bedensel faktörlerden dolayı da kazalar olmaktadır. En azından bu uygulama kazaları önleyebilir. Bu kazaların içerisinde bizler de olabiliriz."
Kaynak: AA