Doğan Açıklaması

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, çevre mühendislerini sıkıntıya sokan 'çevre görevlisi eğitiminden' vazgeçilmesini istedi
Doğan, yaptığı açıklamada, 2009 yılından beri tartışılan ve üzerinde birçok kez düzenlemeye gidilen "çevre görevlisi" kavramının, 5 yılı aşkın bir süredir çevre mühendislerini yıprattığını belirterek, “2009 yılında ciddi bir yanlışa düştüğünü fark eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen 5 yıllık süreçte yönetmeliği 4 kez değiştirmiş ve her değişiklik sonrasında çevre mühendislerinin kaderleriyle oynanmıştır.

Doğan Açıklaması
Bundan sanayiciler de nasibini almış, uygulamalar konusunda oryantasyon problemi yaşamışlardır. Geçen bu süreçte; Çevre Mevzuatını uygulamakla yükümlü, Türkiye‘nin yetkin çevre uzmanlarının yani çevre mühendislerinin itibarı zedelenmiştir. Çevre Görevlisi Yönetmeliği'nde 2014 yılı Mayıs ayında yapılan değişiklikle; yeni mezun çevre mühendislerinin, çevre danışmanlık sektöründe çalışabilmesi için yani çevre görevlisi olabilmesi için çevre görevlisi eğitiminden geçmesi gerektiği belirtilmiş, bu eğitimle çevre mühendisleri bir mevzuat eğitimine tabi tutulmuştur" dedi.

Yaklaşık 5 yıldır, Türkiye‘de izin ve lisans sürecini yürütmüş ve başarılı bir şekilde binlerce tesisin çevre izinlerini almış olan çevre mühendislerine, 3 günde mevzuat okutulduğunu ifade eden Doğan, "4 yıllık bir üniversite eğitiminin ardından teknik olarak uygulamaya yeterli görülen çevre mühendislerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının personeli tarafından sadece ekrana yansıtılarak öğretilen mevzuat eğitimi zorunlu tutulmuştur. Bu uygulamalardan vazgeçilmelidir. Çevre mühendislerine çevre görevlisi eğitimi sadece bir zaman kaybıdır. Çevre mühendislerinin en verimli olduğu vakitlerin boşa harcandığı bir uygulamadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA