Güvenli bölge mutabakatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Kralı Salman ile Suriye’de uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve muhaliflere yönelik eğit-donat çalışmalarında mutabakata vardıklarını söyledi. Erdoğan, DAEŞ konusunda da ortak kaygıların sürdüğünü kaydederek, Mısır ile ilgili olarak da hassasiyetleri ilettiklerini söyledi.

Güvenli bölge mutabakatı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ın yeni Kralı Salman bin Abdülaziz’in, Suriye’de uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve muhaliflere yönelik eğit-donat çalışmalarında mutabakata vardıklarını söyledi. Erdoğan, iki günlük Suudi Arabistan ziyaretinden dönerken kendisini izleyen gazetecilere şu değerlendirmeleri yaptı:

-3 KONUDA MUTABAKAT: Suudi Arabistan’la ilişkilerimizin çok daha iyi bir konuma geleceğine dair olan umutlarım arttı. Özellikle siyasi, askeri, güvenlik, terörle mücadele ve insani yardımlar noktasında müşterek çalışmalar yapabileceğimizi teyit ettik. Bölgesel sorunlar ve bölgede ülkeleriyle ilişkiler noktasında hemen hemen bütün ülkeler ilgili yaklaşımımız büyük ölçüde örtüşüyor. İran, Irak, Suriye, Filistin, Libya da dahil. Örneğin Suriye ile ilgili uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge noktasında aynı şeyleri düşündüklerini ifade ettiler. Eğit-donat noktasında da öyle. Sayın Kral’ı Çanakkale kutlamalarına davet etmiştik. Ayrıca, fevkalade bir durum olmadığı takdirde G-20 için geleceklerini söylediler.

-DAEŞ’E KARŞI İŞBİRLİĞİ: İşbirliği konularımızdan biri de terörle mücadelede. DEAŞ konusundaki hassasiyet tabi ki devam ediyor. Dolayısıyla bu örgütün bir kenara bırakılması tabii ki mümkün değil. Askeri işbirliği, güvenlik gibi konularda neler yapılabileceğini, iki ülkenin ilgili bakanları ve ilgili birimleri önümüzdeki süreçte detaylandıracaklar.

-POLİSLERİN BIRAKILMASINA ŞAŞIRDIM: (Paralel yapı soruşturmasında yasadışı dinlemelere adı karışan 54 polisin serbest bırakılması) Benim açımdan da şaşırtıcı oldu. Yargı sürecinde olduğu için değerlendirmeye girmem uygun olmaz. Devlet her türlü kanunsuzluğun, yasa dışı işlerin elbette peşinde olacaktır. Yargı da değerlendirmesini yapacaktır.

-FİDAN’A İZİN VERMEDİM, AYRILMAMALIYDI: (MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın siyasete girmesi) MİT sıradan bir kurum değildir; devletin en önemli kurumudur. Devletin milli istihbarat teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Şimdi biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.

MISIR ARAMIZI BOZAMAZ

Mısır’da biraz farklılıklar olsa da, bunlar bizim ikili ilişkilerimizi etkileyecek noktada değil. Mısır meselesi konuşulurken, kendilerinin dikkatini oradaki duruma çektim. Mısır o bölgede en önemli kardeş ülkemiz. Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye bölgenin en önemli ülkeleri. Mısır konusunda, en etkin olabilecek olan ülke Suudi Arabistan’dır. Bunu kendileriyle de paylaştım. Eğer burada Suudi Arabistan bir adım atacak olursa, devran tersine dönebilir.

ARABULUCULUĞA GEREK YOK: “Kral, Mısır Devlet Başkanı seçilen darbeci general Sisi’den mesaj iletti mi” sorusuna cevaben, Hayır, bize herhangi bir mesaj iletilmiş değil. Mısır konusunda şu anda öyle bir şeye ihtiyaç yok. Onlar hassasiyetlerimizi biliyorlar. Mısır’da üst düzeyde barışmamızı tabii ki istiyorlar ama ısrarları yok. İşin en güzel yanı, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin Mısır’dan bağımsız olarak değerlendirilmesi.

ARAPÇA TEŞEKKÜR TWEETİ

Erdoğan, Suudi Kralı Selman’a Twitter üzerinden Türkçe ve Arapça olarak teşekkür etti. Erdoğan mesajında, “Suudi Arabistan Kralı ve Suudi Arabistan Halkına, sıcak misafirperverlikleri için şahsım ve milletim adına teşekkür ederim” dedi.