Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap Kentin 2014 Yılı Tarımsal Faaliyetlerini Değerlendirdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Afyonkarahisar İl Müdürü Hüseyin Arap, kent nüfusunun yüzde 50’sinin tarımla uğraştığını kaydederek, “İlimiz üretmiş olduğu bitkisel ve hayvansal ürünleriyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır” dedi.


2014 yılı “Bitkisel Üretim” çalışma faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren Arap, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmekte olan mazot, gübre ve toprak analizi, yem bitkileri, hububat, baklagil fark ödemesi, organik ve iyi tarım desteği olarak adlandırılan desteklemeler kapsamında kentte müracaatlarını yapan çiftçilere 2014 yılı içerisinde yaklaşık 48 Milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını kaydetti.

Arap kent nüfusunun yüzde 50’sinin tarımla uğraştığını hatırlatarak, “Afyonkarahisar tarımsal potansiyel itibariyle Türkiye’de sayılı illerimizden biri olup, nüfusun yaklaşık yüzde 50’si tarımla uğraşmaktadır. İlimiz üretmiş olduğu bitkisel ve hayvansal ürünleriyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. İlimiz tarımsal ürünlerinin milli ekonomiye katkısı yaklaşık 4 Milyar TL’dir. Yoğun olarak üretimini yaptığı hububat, şeker pancarı, patates, kiraz, vişne ve haşhaş gibi bitkisel ürünler ile ülkemizde önemli merkezlerden biri haline gelmiştir. 2014 yılı içerisinde İlimiz merkez ve ilçeler dahil olmak üzere yetiştiriciliği yapılan meyvecilik, sebzecilik, hububat, endüstri bitkileri ve yem bitkileri kontrol altına alınmaya çalışılmakta olup, ilimiz için önem arz eden 68 hastalık ve zararlının mücadelesi yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca ilimiz için yetiştiriciliği önemli olan patates, meyve ve hububat alanlarında 9 konuda sürvey çalışmaları yapılmaktadır. 2014 yılı içerisinde il müdürlüğümüz ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri işbirliğiyle Evciler, Dinar, Emirdağ ve İscehisar İlçelerimizde toplam 76 kursiyerin katılımı ile 4 adet iş makineleri kullanım biçerdöver operatörü yetiştirme kursu açılmıştır. 2014 yılı içerisinde İlimizde 303 Adet biçerdöver kontrol edilmiştir. Bunun dışında 2014 yılı içerisinde 207 yerleşim biriminde 91 bin 416 hektar alanda tespit çalışması, 279 yerleşim biriminde ise 120 bin 740 hektar alanda tehdit çalışması tamamlanmıştır. 9 yerleşim biriminde de çalışmalara devam edilmektedir. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde Şuhut İlçemiz Balçıkhisar beldesinde yaklaşık 10 bin dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA