Erdoğan Klasik Sanatlar Sergisi'nin açılış töreninde konuştu

IŞİD'in sanat eserlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kültürümüzü yok etmeye çalışıyorlar" dedi.

Erdoğan Klasik Sanatlar Sergisi'nin açılış töreninde konuştu
Erdoğan Klasik Sanatlar Sergisi'nin açılış töreninde konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tophane'de Klasik Sanatlar Sergisi'nin açılış töreninde konuştu. IŞİD'in sanat eserlerine yönelik saldırılarını eleştiren Erdoğan, "Kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tophane-i Amire'de, "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" Klasik Sanatlar Sergisi'nin açılış törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Hattatlık ve nakkaşlık bizim kültürümüzde önemli bir meslektir. İlk kütüphaneler mescitlerde açılmış ve evlerde eğitim kurumlarında yaygınlaşarak devam etmiştir.

Bugün de Suriye'de, Irak'ta faaliyet gösteren bir terör örgütü DAİŞ, aynı yöntemi izliyor, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor.

Bir Iraklı dostum, 'Musul'daki canım kütüphanelerimizi yaktılar yıktılar' dedi. Camilerimiz türbelerimiz yakılıyor, bombalanıyor.

Musul'da içinde 8 bin nadide eserin bulunduğu böyle bir kütüphane, böyle bir örgüt tarafından maalesef yakıldı. Timbuktu'da benzer bir hadise yaşandı. Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm bu kültür katliamlarına, soykırım girişimlerinde aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak.

Bugün açılışını yaptığımız sergideki sanat eserleri gelecek için bize umut veriyor, ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Bir hat sadece güzel yazı demek değildir.

Bu serginin üzerinde emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Adı Büyük Çamlıca camii olmayacak ama Büyük Çamlıca'da imar edilen camiin altında büyük İslam eserleri müzesi kurulacak. İstanbul'daki açığı da bu vesileyle kapatmış olacağız.

Dünyada öyle ülkeler var ki... 300 milyon çeşit kitap olan kütüphaneler var. Bizde en büyük kütüphane Ankara'daki Milli Kütüphane'de 1.5 milyon çeşit kitap var. Bu zemini hazırlayacağız ki gençliğimize nesillerimize karşı görevimizi yaptık diyelim. Bu güzel sergimizin de inşallah bir milat olmasını temenni ediyorum."

EN ÖNEMLİ 99 ESER SERGİLENECEK

Küratörlüğünü Mehmet Çebi'nin üstlendiği 'Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma' sergisi, İslam tarihinin zenginliğini ortaya koyan bir koleksiyonu izleyici ile buluşturuyor. Doğuş Grubu'nun katkıları ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin işbirliği ile hazırlanan koleksiyon, İslam Kültür Sanat Platformu tarafından hazırlandı.

İslam medeniyetinin ve kültürünün eserlere yansıyan gelişimini gösteren sergide, fermanlar, el yazmaları, yazıtlı levhaların da aralarında bulunduğu Türk İslam medeniyetlerinin en mühim 99 eseri ilk defa bir arada görülebilecek.

Sergi 29 Mart'a kadar Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu'nda ziyaret edilebilecek.