Mersin'de Kütüphaneler Haftası Kutlandı

İçel İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla kutlama etkinliği düzenledi.

Mersin'de Kütüphaneler Haftası Kutlandı

Yenişehir Belediyesi Nikah Salonu'nda yapılan etkinliğe, Yenişehir Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erol Özdemir, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Kamil Çelebiyılmaz ve okul idarecileri katıldı.

Etkinlikte konuşan Kaymakam Mustafa Özarslan, başarılı insanların en önemli özelliklerinden birinin okuma alışkanlığına sahip olmaları olduğunu belirterek, “Atatürk’ün okuduğu kitapları hatırlıyorum. Orada en çok dikkatimi çeken altı çizilen kelimeler, paragrafın sağına soluna alınan ünlem işaretleri, soru işaretleri ve kısa notlar. Çocuklarımıza okuma alışkanlığını içselleştirerek kazandırmamız gerekiyor” dedi.

Merak duygusu, okuma ve yazma alışkanlıklarının birbirini tamamlayan unsurlar olduğundan bahseden Özarslan, Türkiye'de 300 bin kahvehane olmasına karşın yalnızca 3 bin 500 kütüphane olduğunu söyledi.

Kütüphanelerin zamana ayak uydurmaları için projeler yapılması gerektiğini bildiren Özarslan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü Z Kütüphane Projesi ve ilçelerinde yürütülen Cennetin Köşeleri adlı projelerini örnek olarak verdi.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erol Özdemir ise kitap ve okuma kavramlarının memleketin en önemli mevzusu olması gerektiğine dikkat çekerek, "Yine şahsıma göre davamız teknik ve ekonomik bir dava değildir. Davamız eğitim ve kültür davasıdır. Eğer eğitim ve kültür alanındaki bir dizi sorunlarımızı halledersek bu ülkenin geleceğinin çok daha aydınlık çok daha parlak olduğuna inanıyorum. Kitap kutsaldır okumak bir ibadettir. Nitekim kitap medeniyeti kuran en önemli öznedir. İslam medeniyetime baktığımız zaman bedevi Arapları medeniyet kuran aktif bir özne hale getiren kutsal kitabımızdır. Müslümanlar kutsal kitaplarından aldıkları bir motivasyonla çok önemli ikinci bir şey daha yapmışlar. Abbasiler devrinde kurulan Beyt'ül Hikme vasıtası ile çevre medeniyetlerde kitap adına bilgi adına ne varsa Arapçaya kazandırmışlar. Arapçaya kazandırılan ilk eser ise Sanskritçeden olmuştur” diye konuştu.

Cemil Meriç’in kitaba ve okumaya ilişkin düşüncelerine atıfta bulunan Özdemir, "Toplum olarak biz öğretmenler gerek öğrenciler gerekse yetişkinlerimiz kitabın ve okumanın önemini sıklıkla yapmamıza rağmen maalesef çok az okuyoruz. Okuyanlarımız bir kısmı da okumayı bir kitabı baştan sona okuyup bir tarafa atmaktan ibaret zannediyorlar. Oysa etkili bir okumak için bence iki tane şeye ihtiyaç var. Bunlardan birisi okuduklarınızın sizlerde kalıcı olması, bir diğeri ise okuduklarınızdan hareketle sizde yeni fikirler doğurması. Bu çok önemli bunu yapmak için de kitabı alarak üstün körü geçmektense o kitabı tabiri caizse didik didik etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde okumadan maksimum faydayı sağlamamız mümkün değil. Okuma alışkanlığımızın toplum olarak olmamasının nedenini kültür dünyamızdan kaynakladığına işaret eden Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok eskiye gittiğimizde okumaya ilişkin toplumun yaklaşımının çok daha olumlu olduğunu görüyoruz. Bugün gelinen noktada ise gençlerimiz, yetişkinlerimiz okumuyor. Bunun sebeplerine ise toplumumuzun kültürel kodları ve organizasyonunda bakmamız gerekiyor. Kaçımız okumaya, okumuş insana itibar ediyoruz. Okumaktan kastım üniversite okumak değil kitap okumak. Ya da toplumun ileri gelenlerinin kaçının kitapla arası iyi. Okuyor okuduğundan hareketle analiz ediyor. Okumak, hayatı bize çeşitli manzaralar ile kavrama imkanı veriyor” şeklinde konuştu
Konuşmaların ardından, sunumlarla devam eden programın sonunda Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.

Kaynak: İHA