Balyoz Davasında Savcı Tüm Sanıklar İçin Beraat İstedi

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından 236 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz davasında savcı mütalaasını açıkladı.

Savcı tüm sanıkların beraatini istedi.
Yeniden görülen Balyoz davasına Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda devam edildi. Davanın 5. duruşmasına MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 140 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Karaçam, davada yargılanan bazı sanıklara ‘kumpas’ kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gazeteci Mehmet Baransu'nun eşi Esra Konur'un evinde yapılan aramayla ilgili savcılıktan delil niteliği taşıyan ıslak imzalı belgelerin istendiğini aktardı. Karaçam, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından verilen cevapta ise, ‘Balyoz’,‘Oraj’,‘Suga’,‘Sakal’ ve ‘Çarşaf’ adlı eylem planlarına ilişkin ıslak imzalı belgelerin bulunmadığının bildirildiğini ifade etti.

Mahkeme başkanının, İTÜ’den görevlendirilen bilirkişiler tarafından dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapor ve ek raporlara ilişkin görüşünü sorduğu savcı Ramazan Öksüz ise herhangi bir diyeceğinin olmadığını dile getirdi.

Bilirkişi rapor ve ek raporlara ilişkin konuşan Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı da, “Bilirkişi raporlarına katılıyorum ve mahkemenizin en kısa sürede beraat kararı vermesini talep ediyorum” diye konuştu.

CHP’den milletvekili aday adayı olan Dursun Çiçek ise, “Çalınan masumiyetimizin ve seçilme hakkımız dahil bütün haklarımızın 7 Nisan'dan önce geri verilmesini talep ediyorum ve kumpasçılar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum” dedi.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan da dijital verilerin sahte olduğunun son bilirkişi raporuyla ispatlandığını ifade ederek davanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını ve beraatini istedi.

Duruşmada daha sonra savcı mütalaasını açıkladı.

“Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır” diyen duruşma savcısı, sanıkların tamamının beraatini istedi. Mütalaanın açıklanmasının ardından duruşma salonundaki sanıklar büyük sevinç yaşadı.
Kaynak: İHA