'Anadolu Aslanı' Oğlaklara Annelik Yapıyor

Aksaray'ın Bağlıkaya beldesinde anneleri tarafından emzirilmeyen iki oğlağı, "Anadolu aslanı" olarak bilinen Aksaray Malaklısı cinsi köpek emziriyor.

Beldede hayvancılıkla uğraşan Recep Özkök'ün keçilerinden birinin iki yavrusu dünyaya geldi. Annelerinin ilgilenmediği yavrulara, aynı bahçede kısa süre önce doğum yapan ve iki yavrusu bulunan Aksaray Malaklısı sahip çıktı. Kendi yavrularının yanı sıra oğlakları da emzirmeye başlayan köpeğin sergilediği anne şefkati, görenlerin dikkatini çekiyor.
Recep Özkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatında ilk kez bir köpeğin oğlakları emzirdiğine şahit olduğunu söyledi.

Aksaray Malaklısı köpeğin yaklaşık 2 ay önce yavruladığını dile getiren Özkök, "Malaklı köpeğinin iki yavrusu oldu. Kontrol için yanlarına gittiğimde çok şaşırdım. Köpek, annelerinin ilgilenmediği oğlakları da emziriyordu" dedi.

Daha önce keçileri yanlarına yaklaştırmayan köpeğin, oğlaklara annelik içgüdüsü ile sahip çıktığını, onlarla adeta kendi yavruları gibi ilgilendiğini anlatan Özkök, "Annelerinin sahip çıkmadığı oğlakları köpeğimiz emziriyor, büyütüyor. Şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadık. Oğlaklar da köpeğin yanından ayrılmak istemiyor. Sürekli beraberler" diye konuştu.

Özkök, köpeğin yavrulara sahip çıkmasının örnek bir davranış olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Günümüzde bazı insanların bile kendi çocuklarına gerektiği gibi sahip çıkmadıklarına, yeterince ilgilenmediklerine şahit oluyoruz. Bu durum hepimizi çok üzüyor. Burada bir köpeğin kendi yavrusu olmayan, başka cinsten hayvanlara sahip çıktığını görüyoruz. Bu durumu görenlerin, kendilerine pay çıkarmaları lazım. Böyle bir köpeğe sahip olduğumdan dolayı çok memnunum. Köpeğimizin, annelik yaptığı yavrulara her zaman sahip çıkacağına inanıyoruz."
Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz da Aksaray Malaklısı'nın Anadolu'nun en iri köpek ırkı olduğunu dile getirdi.
Bu köpeklerin cana yakın hayvanlar olduğunu ifade eden Tıpırdamaz, "Malaklı köpekleri, yetiştirilme şekline göre hareket ediyor. Bu köpeğimiz, içgüdüsel olarak oğlaklara sahip çıkmış. Bu köpekler, her fırsatta ne kadar önemli, değerli hayvanlar olduklarını herkese kanıtlıyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA