'soma İl Olsun'Önerisi

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, maden faciasıyla sarsılan Soma'nın il olmasıyla, bölgedeki sorunların daha çabuk çözülebileceğini söyledi.

'soma İl Olsun'Önerisi

13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle Türkiye tarihinin en büyük maden faciasıyla Soma'nın ülke gündemine oturduğunu söyleyen Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, 'Soma il olsun' teklifinde bulundu. Işık, Soma'nın il olmasıyla ilçe ve bölgedeki sorunların daha çabuk çözülebileceğini belirtti.

"ÇALIŞMA YAPILIYOR"
Soma'nın il olmasıyla sorunların daha çabuk çözülebileceğine dikkat çeken Işık, ilçe yöneticileri tarafından Soma'nın il olmasıyla ilgili çalışma yapıldığını belirtti.

Soma'nın 650 milyon ton rezerv kapasitesi bulunan linyit yatakları ile Türkiye'nin enerji merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Işık, "Bölge kömür rezervlerinin yanı sıra yenilenebilir rüzgar enerjisiyle öne çıkıyor. İlçemiz ulaşım, enerji, çevre ve tarım alanlarında da pek çok avantaja sahip" dedi.

"AVANTAJLIYIZ"
Acılı bir 2014'ü geride bıraktıklarını belirten Başkan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye tarihinin en büyük maden faciasını yaşadık. Bu acıyı unutmak mümkün değil ancak 100 bin nüfusu aşan vatandaşın yaşadığı ilçemizin ulaşım, enerji, çevre ve tarım alanlarında da pek çok avantaja sahip olduğunu görmemiz gerek. Mesela Körfez geçişli İzmir-İstanbul otobanının Soma'dan geçiyor olması, Savaştepe, Balıkesir, Tekirdağ-Edirne otobanının Soma'yı kapsaması ilçemiz için çok önemli artılar. Ayrıca, İzmir-Bandırma hızlı tren hattının Soma'dan geçmesi, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın planladığı İstanbul İzmir Otoyolu ve Çandarlı Limanı bağlantısı otoyolu ve İzmir-Bandırma tren hattı arasında kalan 10 bin dönümlük arazinin Çandarlı Limanına lojistik merkez olarak projelendirilme düşüncesi ilçemize umut veren yatırımlardır. Yine enerji sektöründe 1.000 megawat santralin yanında, 510 megawat santralin temellerinin atılması, özel sektör eli ile çevre dostu yeni bir santralin kurulacak olması Soma'nın kaderini değiştirecek."
Soma'da meydana gelen maden kazasının Türk madenciliği için milat olduğunu anlatan Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Maden ocakları adına yeni düzenlemelerin yapılması yeni açılacak çağdaş maden ocaklarının da yolunu açmıştır. Bunun yanında Türkiye'de ilk olarak santral buharının ısınma amaçlı olarak kullanılması yanında tarım adına da önemli bir sektörü yani seracılığı Soma'da geliştirecektir."
Kaynak: İHA