Kanser Haftası

7 Nisan tarihleri arasında kutlanacak "Kanser Haftası"nda erken tanıya dikkat çekme adına etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Özden, yaptığı açıklamada, çağın en önemli hastalıklarından olan kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ölüm nedenlerinin arasında ikinci sırada yer aldığına işaret etti.
Hastalıkla mücadelede en önemli etkenin erken tanı olduğunu vurgulayan Özden, "Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruziyet, kansere neden olan faktörlerin yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, eğer içiliyorsa derhal bırakılması, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, fazla kiloların verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması, güneş ışığından optimal yararlanılması ve aşırıya kaçılmaması kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir. En az kanserden korunma kadar önemli olan bir diğer kavram erken tanıdır" dedi.

Vatandaşları müdürlüğe bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) davet eden Özden, şunları kaydetti:
"Günümüzde tanı yöntemlerindeki gelişmelerin artması birçok kanser türünün daha erken evredeyken tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu amaçla en sık görülen kanser türleri olan meme, serviks (rahim ağzı), ve kolon-rektum (barsak) kanserlerine yönelik tarama programları uzun yıllardır ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır. Bu doğrultuda 30-69 yaş rahim ağzı kanseri taramaları, 40-69 yaş meme kanseri taramaları ve 50-70 yaş kolorektal kanser taramaları KETEM bünyesinde yapılmaktadır. Taranacak popülasyon, aile hekimlerine kayıtlı bireyler esas alınarak tanımlanmaktadır. Bu taramaların tamamı ücretsiz olarak yapılıyor. Kanserle ilgili bildiklerimizin artması ve erken tanı-tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile artık kanserle mücadelede daha güçlüyüz. Bu yüzden diyoruz ki kanser önlenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis hayat kurtarır."
Kaynak: AA