İtalya'daki 'Kercher Cinayeti' Davası

İtalya'da 2007 yılında o dönemki sevgilisi Amanda Knox ile İngiliz öğrenci Meredith Kercher'i öldürdükleri gerekçesiyle yargılanıp suçlu bulunan, ancak Yargıtay'ın geçen cumartesi bu kararı bozmasıyla aklanan İtalyan Raffaele Sollecito, daha fazla katil olarak anılmak istemediğini söyledi.

Ülke gündemini 8 yıl boyunca belirli aralıklarla meşgul eden davanın sanıklarından Sollecito, bugün Roma'da düzenlediği basın toplantısında, "Daha fazla katil olarak anılmayı kabul edemem. Şimdi yaşıtlarım gibi normal yaşayabilirim" dedi.

Bu davanın böyle bitmesini beklemediği söylentilerinin doğru olmadığını kaydeden Sollecito, "Bu dava böyle sona ermeliydi" ifadesini kullandı.
Sollecito, 7 yıl 5 ay süren sürecin az olmadığına dikkati çekerek, "Kendimi özgürlüğüne kavuşmuş bir rehine gibi hissediyorum. Dayanılmazdı. Bir kanıt olmadan katil ilan edildim" diye konuştu.

Kızlarını kaybeden Kercher ailesi için de üzgün olduğunu belirten Sollecito, Meredith'i kendisinin öldürmediğini ifade etti.

Raffaele Sollecito'nun avukatı Giulia Bongiorno da beraat kararının ardından özellikle Amanda Knox'un gündeme getirdiği yargı sürecindeki mağduriyetinin karşılanması için tazminat talebi konusunda kendilerinin bir girişimi olmadığını bildirdi.
Bu arada, İngiliz The Sun gazetesine de demeç veren Sollecito, davada beraber yargılanıp aklandıkları o dönemki sevgilisi Amanda Knox ile Yargıtay'ın verdiği beraat kararı sonrası telefonda konuştuklarını aktardı.
Sollecito, "Birkaç dakika telefonda görüştük. Yeniden onun sesini duymak güzeldi. Konuşmanın büyük kısmında ağladık. İkimizde de büyük bir rahatlama oldu" dedi.

Erasmus değişim programıyla İtalya'nın Perugia kentine gelen İngiliz Meredith Kercher, 2 Kasım 2007'de kaldığı evde boğazı kesilmiş ve 43 yerinden bıçaklanmış halde bulunmuştu.
Kamuoyunda ''Meredith hadisesi'' ve ''KercherCinayeti'' olarak bilinen olayda, İngiliz kızın vahşice öldürülmesinin ardından 4 şüpheli ön plana çıkmıştı. Bu dört şüpheliden, Kercher'in ev arkadaşı Amanda Knox ve onun o dönemki İtalyan erkek arkadaşı Rafealle Sollecito'ya, maktulü toplu sekse zorlamak ve ölümüne sebep olmak suçlamaları yöneltilmişti.
Dava boyunca tutuklu yargılanan Knox, 2009 yılında 26 yıl, Sollecito ise 25 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak her ikisi de 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Ekim 2011'de temyiz mahkemesinin bu kararı bozmasıyla tahliye edilmişti. Knox, tahliye kararının ardından ülkesi ABD'ye dönmüştü.
Yaklaşık 8 senelik süreçte son olarak geçen cuma Yargıtay'da görülen temyiz davasında Sollecito ve Knox için beraat kararı verilmişti.
Kaynak: AA