Çalışan Kadınların En Büyük Kaygısı

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konu ile ilgili bilgiler verdi.

Çalışan Kadınların En Büyük Kaygısı

Çalışan kadınların en büyük korkularından birisi de kilo almaktır. Bir taraftan yorucu iş temposu, bir taraftan ev ve var ise çocukların bakımı aynı zamanda çevresel koşullara ayak uydurma… Birbirini takip eden yoğun tempolu günler yaşam şeklinin oluşmasına neden olur.Fakat bu nedenler çoğu zaman diyete yansır ve günlük beslenme de düzensizleşmeye başlar. Düzensiz beslenme sonrasında vücut hemen tepki verir, yağlanmaya başlar. Hemen ardından kilolar hızlıca alınır. Sağlıksız beslenen çalışan kadınların iş yerinde performansları düştüğü, konsantrasyonlarının azaldığı birçok veride de bulunmaktadır.

Obezite yani başka bir deyimle şişmanlığın birçok hastalığa zemin hazırladığı artık bilinmekte. Kadınlarda obezite erkeklere oranla 2 kat fazladır. Obezitenin oluşumundan sorumlu sebepler arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ilk sırada yer alır. Yaşam şeklindeki bu karmaşık durumda yoğun iş temposu ile beraber çözülemez gibi görünse de aslında çalışırken kilo almamak hatta kilo vermek için bazı önemli ipuçlarını bilmek yeterlidir.

En önemli ilk adımlardan birisi güne iyi ve zinde bir başlangıç yapmaktır. Yeterli uyku süresi 5-6 saattir. Bu kişiye göre değişse de dinlenik olarak kalkmak için düzenli bir uyku saati belirlenmelidir. İyi bir başlangıç için kahvaltı şart. Vücudun en çok besine ihtiyaç duyduğu ve en verimli olduğu saatler sabah saatleridir. Temel besin ögeleri alınmadan öğün düzeni sağlanamaz.

Hep ihmal edilen öğünler ara öğünlerdir. Oysaki metabolizmanın düşmemesi için bu öğünler yakıt anlamına gelir. Tatlı ve hamurlu besinleri en fazla tüketen ve en fazla ihtiyaç duyan kişiler ara öğün yapmayan ve gün içinde doğru karbonhidratlı besinler seçmeyenlerdir.

Vücutta sıvı dengesinin sağlanması için günlük miktar erkeklerde 3.7 litre kadınlarda 2.7 litre sıvı almayı yeterli göstermiştir. Sıvıyı içtiğimiz sudan, çay, kahve gibi içeceklerden ayrıca meyve ve sebzelerden alırız. Alınması gereken minimal su miktarı 10- 12 bardaktır.

Spor yapmanın kas ve kemik kuvvetini arttırması, form tutmaya yardımcı olması, yaşlanmayı geciktirmesi, psikolojik destek görevi görmesi gibi sayısız faydası vardır. Haftada 150 dakika yapılacak spor yeterli olacaktır. Bu sporun türü kişiye göre değişebilir.

İşyerinde kimi zaman rahatlama, kimi zaman ikram, kimi zaman alışkanlık, kimi zaman eşlik etme de olsa içtiğimiz içeceklerin tüketim miktar ve sıklığı önemlidir. Siyah çay veya bitki çayları açık olacak şekilde serbest şekilde şekersiz içilebilir. Fakat kafeinli içecekler için aynı şeyi söylemek neredeyse imkânsız. Kafeinin fazla alımı bir başka deyimle günde 2 kupa kahvenin üstünde günlük kahve tüketimi kemik erimesine neden olmaktadır. Ayrıca içerisine koyulan süt tozu veya kremalar da kalori bombası haline çok kolay çıkarabilir. Bazı içecekler neredeyse bir ana öğün kalorisine eşdeğerdir.
Kaynak: İHA