Barışa 11 dev adım

Çözüm sürecinde kararlı adımlarla ilerleyen hükümet, atılacak adımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini istiyor. Nevruz'da verilecek "barış mesajları" da kritik önemde görülüyor. "Silah bırakma"nın hemen ardından "eve dönüş"ün yolu açılacak. 11 alanda adımlar atılacak.

Barışa 11 dev adım
Barışa 11 dev adım
İmralı'dan, terör örgütü PKK'ya yapılan "silahı bırakma" çağrısının ardından gözler uygulamaya odaklandı. Örgütün, sürecin ilerlemesi yönünde atacağı adımların yanı sıra, yol kesme, haraç alma, şantiye basma gibi uygulamalara da son vermesi isteniyor. Bunlara paralel olarak, hükümet de "eve dönüş"ü kolaylaştıracak 11 alandaki uygulamaları hızla devreye sokacak. Nevruz Bayramı'nda verilecek mesajların, "silah bırakma" çağrısını pekiştirici rol oynayacağı vurgulanırken, sürecin hızlı işletilmesi ve seçime kadar gerekli adımların atılması hedefleniyor.

NEVRUZ'LA "ÇÖZÜM BAHARI"


Hükümet, sürecin zamana yayılmasını istemiyor. Bu kapsamda, örgütün silah bırakma kararını süratle almasının, uygulamaların sağlıklı işlemesine katkı yapacağı vurgulanıyor. Silah bırakma çağrısının ardından İmralı ve Kandil'den Nevruz'da verilecek mesajların, gelinen noktayı pekiştirici nitelik taşıması bekleniyor. Nevruz'un ardından atılacak adımlar ise "silah bırakma"nın sağlanması ve hemen ardından "eve dönüş"ü içerecek.

ÇALIŞMALAR KISA SÜREDE BİTİRİLECEK

Çözüm sürecini "çokluk içinde birlik ve kardeşlik" olarak niteleyen hükümet, silah bırakma aşamasıyla birlikte "sosyal yaşama katılım" çalışmalarına hız verecek. Uzun süredir altyapısı hazırlanan 11 alandaki adımlar hızla hayata geçirilecek.

İşte hükümetin çalışma yürüttüğü alanlar


-"Siyasi alana" yönelik çalışmalar kapsamında, Meclis'in sürece katkısı bekleniyor. Milletvekilleri rol üstlenecek.
-"Hukuki düzenlemeler ve insan hakları alanında yürütülecek çalışmalar" kapsamında hasta tutukluların serbest bırakılması için adım atılacak. İmralı'daki mahkumların değişimi sağlanacak ve sekreterya oluşturulacak.
-"Sosyal programlar" kapsamında Doğu ve Güneydoğu'da terörün etkilerini silecek adımlara ağırlık verilecek.
-"Ekonomik tedbirler" STK'larla birlikte devreye sokulacak. TOBB'dan TÜSİAD'a kadar kuruluşlar, yatırıma hazır.
-"Kültürel programlar"la, farklı dil ve lehçelerdeki eserlerin çoğaltılmasından yayınına kadar destekler verilecek.
-"Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları" kapsamında akil insanların yeniden devreye sokulması üşünülüyor. Bu kez yeni aşama anlatılacak.
-"Güvenlik ve silahsızlandırma" için "izleme heyetleri" oluşturulacak. Bu heyetler "hakem" olacak.
-"Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog çalışmaları" kapsamında İmralı ve Kandil'le temas trafiği HDP, MİT ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı dışında diğer aktörlerle de sürecek. Milletvekilleri, sanatçılar, STK temsilcileri rol üstlenecek.
-"Eve dönüşler, sosyal yaşama uyum çalışmaları" kapsamında dağdan inenlerin adaptasyonu hedefleniyor. İş imkanları yaratılması da dahil adımlar atılacak. Şehit ailelerinin incinmemesi için çalışma yürütülecek.
-"Psikolojik destek ve rehabilitasyon" çalışmaları verilecek. Toplumsal hayata uyum kolaylaştırılacak.
-"Kamuoyu bilgilendirme" çalışmalarıyla toplumda oluşabilecek muhtemel tepkiler önlenecek.

Uygulama büyük önem taşıyor


Akil İnsanlar Heyeti'nde de görev alan eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, gelinen aşamanın önemine işaret ederken, "Umutluyuz. Ancak uygulama büyük önem taşıyor. Toplumun talebiyle, Öcalan'ın da söz verdiği şekliyle bir süreç yürütüldü. Kandil'in silah bırakmaya hazırlıksız olduğu görülüyor. Ancak bu Öcalan'ın örgüt üzerindeki liderliğini de göstereceği bir süreç. Ben örgüt tabanının Öcalan'a bağlı olduğunu düşünüyorum" dedi. "Nevruz bu işin miladı olmalı" ifadesini kullanan Kurt, şöyle konuştu:
"Seçimlere kadar bu iş bitmezse oyalanıyoruz demektir. Sandıklar, silahların gölgesinden kurtulmuş olmalı. Sadece silah bırakma değil, bu süreçte, yol kesme, haraç toplama, sözde mahkemelerde yargılama gibi uygulamalara da son verilmesi gerekiyor. Kürt toplumu üzerindeki örgüt baskısı kalkmalı ki süreç daha iyi işlesin."