Germanwıngs pilotunun son sözleri

Geçtiğimiz Salı günü yardımcı pilot Andreas Lubitz tarafından Fransız Alpleri’ne kasti olarak düşürülen Germanwings uçağının kara kutusundan elde edilen ses kayıtları, kaptan pilot Patrick Sondenheimer’ın son yakarışlarını ortaya koydu. Alman Bild gazetesinin haberine göre Sondenheimer, Lubitz’e “Allah aşkına aç kapıyı” diye yalvardı.

Germanwıngs pilotunun son sözleri
Germanwıngs pilotunun son sözleri
Alman Bild gazetesi, içerisinde bulunan 150 kişinin hayatını kaybettiği Germanwings uçağının kara kutusundan elde edilen ses kayıtlarının yaklaşık 1,5 saatlik kısmının transkriptini özetledi. Habere göre, kalkıştan önce kaptan pilot Sondenheimer'ın, yardımcı pilot Lubitz'e, Barcelona'da tuvalete gidemediğini söyledi.

Bunun üzerine Lubitz ise istediği zaman gidebileceği cevabını verdi. 20 dakika geç kalkış yapan uçak seyir irtifasına ulaştıktan sonra Sondenheimer, Lubitz'den iniş hazırlıklarını yapmasını istedi. Kaptanın istediğini yapan Lubitz, Sondenheimer'a tuvalete istediği zaman gidebileceğini yineledi.

Daha sonra bir koltuğun geri kaydırılma sesinin duyulduğu kayıtlarda kaptan pilotun “Kontrolü sen alabilirsin” dediği duyuldu. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Kaptan pilot kokpitten çıktıktan sonra kapıyı kilitleyen yardımcı pilot Lubitz, uçağın irtifasını düşürmeye başladı.

3 dakika sonra hava trafik kontrolörleri uçakla irtibat kurmaya çalıştı ancak herhangi bir cevap alamadı. Kısa bir süre sonra irtifanın çok fazla düşmesi nedeniyle kokpitte uyarı alarmı çalmaya başladı.

Daha sonra kapının yumruklanma sesleri duyuldu. Sondenheimer, Lubitz'e kapıyı açması için, “Allah aşkına aç şu kapıyı” diyerek yalvardı ancak yardımcı pilot hiçbir tepki vermeden uçağın irtifasını düşürmeye devam etti. Kısa bir süre sonra kokpitte, yerden yaklaşık 6,500 fitte uçağın irtifasının yükseltilmesi uyarısının yapıldığı duyuldu. Defalarca kapıyı yumruklayan ve açmaya çalışan kaptan pilotun “Aç şu kapıyı” bağırışlarının yanı sıra yolcuların çığlık sesleri de kayıtlarda yer aldı. Bu sırada Lubitz'in nefes sesleri de duyulmaya devam etti. 2 dakika sonra uçağın sağ kanadının bir dağın zirvesine sürtme sesinin geldiği tespit edildi ve çığlık sesleri son bir kez daha duyuldu.

Germanwings uçağı geçtiğimiz Salı günü Fransız Alpleri'nde düşmüş ve içerisindeki 144 yolcu ile 6 mürettebat hayatını kaybetmişti. Kokpitteki ses kayıtlarını içeren kara kutunun incelenmesinin ardından uçağın aslında düşmediği, psikolojik rahatsızlıkları bulunan yardımcı pilot Andreas Lubitz tarafından kasten düşürüldüğü ortaya çıkmıştı.
Kaynak: İHA