Göçerlerin Yayla Hazırlığı Başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde göçerler kış mevsiminin sona ermesiyle yaylalara göç için hazırlanıyor.

Her mevsim göç ettikleri bölgelerde kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdüren göçerler, havaların ısınmasıyla yaylaya çıkma hazırlığına başladı.

Ekmek parası kazanmak için çocuklarıyla yaklaşık 3 ay sürecek yolculuğa çıkmaya hazırlanan göçer kadınlar, kendilerinden önce yaylaya giden eşlerinin uygun gördüğü yerlere yerleşmek üzere eşyalarını topluyor.
12 çocuk annesi Besna Aksu, AA muhabirine, Kürtçe yaptığı açıklamada, erken gelen baharla yeniden yola koyulacaklarını söyledi.

Günün ilk ışıklarıyla hazırlıklara başladıklarını ifade eden Aksu, göçer yaşamda en zorlu mücadelenin kadınlara düştüğünü anlattı.
- "Zorlu yolculuk başlıyor"
"3 aylık konaklamanın ardından yeniden zorlu yolculuk başlıyor. Biz kadınlar göçer yaşamda en zorlu mücadeleyi ilkbaharda yaşıyoruz" diyen Aksu, şunları dile getirdi:
"Sabah uyanır uyanmaz doğum yapan hayvanları kontrol edip, yemlerini veriyoruz. Sonra çocuklarımıza yemek yedirip eşlerimizin otlatması için hayvanları barınaktan çıkarıyoruz. Bu sırada hem barınağı hem de kendi yaşadığımız çadırları temizliyoruz. Şimdi haziran ayında yaylaya varmak üzere yola çıkmaya hazırlanıyoruz."
Aksu, sırtlarına eşyaları yükledikleri eşeklerle yaklaşık 3 ay sürecek bir yolculuğun başlayacağını aktardı.
Ömürlerinin çadırda geçtiğini kaydeden 7 çocuk annesi Hatice Aksu da zor da olsa bu yaşam şekline alışmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Şimdi yazı yaylada geçirmek için ilkbahar hazırlığının başladığına işaret eden Aksu, "Hem hayvanları bu yolculuğa hazırlıyor hem de eşyalarımızı topluyoruz. Hava ısınmadan yaylalara doğru yola çıkacağız. Haziran ayında yaylaya ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


Kaynak: AA