Müezzinoğlu, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "ALO Uyuşturucuyla Mücadele ve Destek Hattı"nın telefon numarasının "191" olarak belirlendiğini ifade ederek, "En geç nisan sonu itibariyle Sağlık Bakanlığının imkanlarıyla geçici veya geçiş dönemi çağrı merkezini kuruyoruz. Maliyeden aldığımız kadro, bu kadronun eğitimi ve ihale süreçleri 1 Temmuz'da tamamlanacak" dedi.

AA Editör Masası'na katılan Bakan Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar ve yakında hizmet vermeye başlaması planlanan danışma hattıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Griple ilgili vaka artışlarının gündemi meşgul eden bir konu olduğunu, Bakanlık olarak hasta ve kaybedilen vatandaşlarla yakından ilgilendiklerini ancak uyuşturucu sorununun çok daha büyük önem taşıdığını ifade eden Müezzinoğlu, bunun, özellikle genç yaştakileri ilgilendiren, elbirliğiyle tedbir alınması mümkün bir sorun olduğunu dile getirdi.
Gelişmiş ülkelere göre Türkiye'nin rakamlarının daha iyi durumda olmasına rağmen son yıllardaki artışın kendilerini rahatsız ettiğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, çok yönlü bir tedbir süreci başlattıklarını, Başbakan Davutoğlu'nun bunu bir hükümet politikası haline getirdiğini anımsattı.
Başbakan Yardımcısı Arınç'ın başkanlığında ve Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda, 8 bakanlık ve ilgili kuruluşların katılımıyla bir yapı oluşturulduğunu, valiliklerce her ay il analizleri yapıldığını, riskli gruplarla iletişime geçildiğini ve narkotimler kurulduğunu anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Biz Sağlık Bakanlığı olarak "ALO Uyuşturucuyla Mücadele ve Destek Hattı" telefon numarasını geçtiğimiz haftalarda 191 olarak aldık. 65 çağrı elemanın eğitimlerini yapıyoruz. Onların saha, AMATEM, ÇEMATEM'dekilerle iletişim kurarak, ailelerle görüştürerek eğitimlerini tamamlamak üzereyiz. Nisan sonu itibariyle en geç geçici veya geçiş dönemi çağrı merkezini kuruyoruz, Sağlık Bakanlığının imkanlarıyla. Maliyeden aldığımız kadro, bu kadronun eğitimi ve ihale süreçleri 1 Temmuz'da tamamlanacak. 65 kendi elemanımızı eğittik. Eğitimleri tamamlananlar, devam edenler var. Onları da nisan ayı içinde geçiş dönemi hizmetine sunmuş olacağız."
Güvenli bir adres olacak destek hattından ailelerin, tedavi ve diğer konularla ilgili her türlü bilgiyi alabileceğini bildiren Müezzinoğlu, "(Ben alo dedim de polis kapıma geldi, çocuğum savcılığa gönderildi). Hayır bu değil. Bir satıcının adresi verilebiliyorsa veya ipucu, o emniyetin, biz muhatap olan kişinin tedavisiyle ve korunmasıyla muhatabız. Önleyici tedbirler İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının. Biz koruyucu tedbirleri güçlü hale getirdik. Altyapısını oluşturduk, yol haritasını belirledik" dedi.

-"Aile hekimleri de görev alacak"
Bu konuda aile hekimlerinin de devreye gireceğini, eğitim süreçlerinin kısa sürede tamamlanacağını bildiren Müezzinoğlu, uyuşturucu maddeyi ilk defa kullananların bağımlı kabul edilmesi ve buna yönelik muamele görmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, böyle bir kişinin, ruhsal bir sağlık sorunu geçirerek yanlış yaptığı yaklaşımıyla olayın ele alınacağını, bu yanlışı tedavi etmekten aile hekimlerinin sorumlu olacağını ifade ederek, ruh sağlığı biraz daha sıkıntılı olanlar için ise, psikiyatrist ve psikologlardan katkı alınacağını anlattı.
Bağımlılığın ve uyuşturucuyla buluşmanın en aza indirgenmesine büyük önem verdiklerini, bunun İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının yetki alanına girdiğini belirten Müezzinoğlu, buluşmanın olduğu andan itibaren bağımlılığın önüne geçilmesi için çaba gösterdiklerini, bağımlığın önlenemediği durumlar için de ikinci basamak hastanelerden psikiyatri servisi olanlara tedavi servisleri açılacağını bildirdi.
Başka rahatsızlıklarda, hastalara öncelikle ayaktan tedavi uygulandığı gibi, bu sorunu yaşayanların da AMATEM ve ÇEMATEM'e gitmeden tedavi uygulanmaya çalışılacağını kaydeden Müezzinoğlu, ancak bağımlı olup suça katılan, adli boyutu da bulunanların söz konusu merkezlere yönlendirileceğini söyledi.

Müezzinoğlu, bütün süreçleri şekillendirdiklerini, bütün bakanlıkların yol haritasının belli olduğunu, bakanlık yetkililerinin belirli sürelerde bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıklarını belirtti.

-Sigarayla mücadele
Bir soru üzerine, Türkiye'nin tütünle mücadele kapsamında attığı adımlara ilişkin bilgi veren Müezzinoğlu, yaklaşık bir hafta önce Türkiye'nin Abu Dabi'deki Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan'in da katıldığı programa, sigara ile mücadelede son 10 yılda en başarılı ülke olarak davet edildiğini söyledi.

Müezzinoğlu, bu anlamda Türkiye'nin, dünyada sigara ile mücadelede en başarılı ülke ödülünü hak ettiğini ve örnek olarak gösterildiğini vurguladı.
Türkiye'nin bu konuda bir çok başarılı proje yürüttüğünü ve çalışmaların devam ettiğini dile getiren Müezzinoğlu, "Her geçen gün yeni yeni yol haritaları ve tedbirlerle toplumun kendi sağlığını da bozan, toplum sağlığı açısından da doğru olmayan ama toplumsal sahiplenmenin de sigara ile mücadelede, dünya milletleri arasında örnek olan millet olduk" dedi.

Müezzinoğlu, sigara tiryakilerinin bile tüm yasal düzenlemelere destek verdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Bu şekilde bir destek veren bir ülke daha neredeyse yok. Yani, hem bırakamıyor ama hem de bütün katı tedbirlerimize 'doğru, haklısınız, iyi yapıyorsunuz' denilen bir ülkeyiz.
Bu anlamda Türkiye genelinde 415 sigara bırakma polikliniği 7 yıldır hizmet veriyor. Buradaki hekimlerimiz, hem bırakmanın psikolojik desteğini veriyor hem de ilaç desteğini reçete ediyor."
Bu yıl itibariyle 600 bin kutu ücretsiz ilaç dağıtılacağını bildiren Müezzinoğlu, "Ülke olarak 15 yaş üzeri sigara kullanımı oranı yüzde 31'lerden yüzde 27'lere indik. İki milyondan fazla vatandaşımız, sigarayı bıraktı. Hedefimiz, 2017'ye geldiğimizde bu oranı yüzde 25'lerin, 2023 yılında da yüzde 20'lerin altına indirmek istiyoruz" dedi.

-"Yasal düzenleme muhtemelen gelecek döneme kalır"
Müezzinoğlu, bu yıl yayımlanan genelge ile çocuk parklarında sigara içilmesinin yasaklandığını anımsatarak, "Açık alan, restoran, kafeterya gibi yerlerde de açık alanda da sigara içilen alan ile sigara içilmeyen alanları ayırdık. AVM, hastane girişi gibi kamunun yoğun girip çıktığı yerlerde giriş kapısına 5 metre mesafe olmasına ilişkin düzenlemeyi yayımladık" diye konuştu.

Tek tip sigara paketiyle ilgili uygulama çalışmalarının devam ettiğini belirten Müezzinoğlu, bu konuda değişik önerilerin bulunduğunu söyledi.

Sigara paketlerinin, aynı tip ya da düz paket olması gibi farklı önerilerin olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, buna ilişkin dünyada değişik uygulamaların hayata geçirildiğini hatırlattı.
Müezzinoğlu, "Bunlarla ilgili yasal düzenleme gerektiği için de muhtemelen artık gelecek döneme kalır. Çünkü, Meclis'in yasal düzenleme yapacak takvimi önünde kalmadı" ifadesini kullandı.
(sürecek)
Kaynak: AA