Genç’ten ‘su’ Uyarısı

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Türkiye su zengini bir ülke değil.

Genç’ten ‘su’ Uyarısı
Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluğunun farkında olan bireyler olmalıyız. En önemli sorumluluğumuz gelecek nesillere güvenli ve yeterli su temini olmalıdır" dedi.


Canik Belediyesi tarafından Dünya Su Günü nedeniyle, su bilincini artırmak amacıyla Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü’nde öğrenci ve velilere yönelik etkinlik düzenlendi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Başkan Yardımcısı İrfan Göz, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamza Aygün ile öğretmen, veli ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte, suyun yaşam için önemine dikkat çekildi.

“GELECEK NESİLLERE KARŞI SORUMLUYUZ”
Etkinlikte yaptığı konuşmada suyun yaşamın ana kaynağı olduğuna dikkat çeken Başkan Osman Genç, “Temiz ve erişilebilir suya ulaşma bir insanlık hakkıdır. Yeterli ve güvenli suya ulaşmak için lütfen suyumuza sahip çıkalım. En önemli sorumluluğumuz gelecek nesillere güvenli ve yeterli su temini olmalıdır. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluğunun farkında olan bireyler olmalıyız” diye konuştu.

“SU OLMADAN YAŞAM OLMAZ”
En önemli sorunların başında güvenli ve yeterli suya ulaşımın geldiğine işaret eden Genç, “Dünyada su kaynakları hızla kirlenmekte ve tükenmektedir. Birleşmiş Milletler Su Raporu verilerine göre; dünya nüfusunun 4 kat artmasına karşılık su kaynaklarının kullanımı 9 kat artmıştır. Bu nedenle, ekolojik dengenin vazgeçilmez öğesi olan su; petrol gibi üzerine savaş senaryolarının oluşturulduğu bir kaynak durumuna gelmiştir. Su olmadan yaşamdan, yeterli tarımsal üretimden, refahtan söz etmek mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE SU ZENGİNİ DEĞİL”
Dünyada her yıl ortalama her yıl 3 milyonu çocuk olmak üzere 11 milyona yakın insanın suya bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar nedeni ile hayatını kaybettiğini belirten Genç, “Dünyada gerekli önlemler alınmaz ise 2025 ve sonrasında dünya nüfusunun üçte birinin şiddetli derecede su sıkıntısı çekeceği tespit edilmiştir. Aslında biz ülkemizi su zengini bir ülke olarak biliyoruz. Ancak şunu iyi bilmeliyiz ki ülkemiz su zengini bir ülke değildir” ifadelerini kullandı.

İSRAFTAN KAÇINMA YOLLARI
Öğrenci ve velilere su tasarrufu uyarısında da bulunan Genç, şunları söyledi: “Yapılması gereken; evlerimizde, iş yerlerimizde ve günlük hayatımızda israftan kaçınılarak tasarrufa gidilmesidir. Lütfen dişlerimizi fırçalarken suyumuzu kapatalım, bulaşıkları elde değil, makinede yıkayalım, sebzeleri elde yıkamak yerine su dolu kapta yıkayalım, bozuk olan duş başlığı ve muslukları değiştirelim. Gereksiz yere sifon çekmeyelim.”
Etkinlikte uzmanlar öğrenci ve velilere su tasarrufu ile ilgili sunumlar yaptı.
Kaynak: İHA