Bakanlık uyardı... Umut tacirleri yine iş başında

''Dolgun maaşlı iş garantisi'' şeklindeki ilanlara dikkat. Şu sıralar 3 bin dolar maaş hayali kuran yüzlerce genç hayal kırıklığı yaşıyor.

Bakanlık uyardı... Umut tacirleri yine iş başında
Bakanlık uyardı... Umut tacirleri yine iş başında
Umut tacirleri yine işbaşında. Gazeteler ve internet üzerinden verdikleri reklamlar ile ağına düşürdükleri işsiz gençlere 3 bin dolarlık maaş hayali vadeden aracı firmalar ciddi mağduriyetlere yol açıyor.

Bir mesleği olmadığı için iş bulmakta zorlanan ya da mevcut işinde aldığı maaşı düşük bulan gençler yüksek maaş hayali için farklı arayışlar içerisine giriyor. Gençlerin bu arayışlar sonrasında en fazla kapısını çaldığı adres ise hiç şüphesiz denizcilik sektörü oluyor. Gemilerdeki ara işleri yapmaya talip olan gençler hem yüksek miktarlı maaşların hem de farklı ülkeler görerek bir nevi kafa dinleyeceği uzun bir deniz yolculuğunun hayalini kurmaya başlıyor.

İLANLAR HİPNOTİZE EDİYOR


Kulaktan dolma bilgilerle aylık 2-3 bin dolar maaş planı yapmaya başlayan gençler gazetelerdeki ve İnternetteki "Dolgun maaşla gemilere personel aranıyor" ilanları ile adeta hipnotize bir şekilde soluğu söz konusu firmalarda alıyor.

3 BİN DOLAR MAAŞLIK İŞ GARANTİS
İ

Asıl mağduriyet ise burada başlıyor. Kendilerine gemi adamı cüzdanı almak için danışan gençlere, aylık 3 bin dolar maaş ve iş garantisi vadeden kötü niyetli firmalar bu işlem karşılığında bin 300 ile 2000 TL arasında değişen ücretleri topladıktan sonra ya ağız değiştirmeye başlıyor ya da ortadan kayboluyor.

ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER BİLE VAR


Şehir dışından gelenler için barınma ihtiyacı dahi sağlıyoruz şeklinde vaatlerle işi abartanların dahi olduğu sektörde buna kanıp evini ocağını terk ederek İstanbul’a gelenler ise konuyla ilgili muhatap bulamayınca çaresiz bir şekilde memleketlerine geri dönmek zorunda kalıyor.

EĞİTİM OYUNU


Öte yandan verdikleri cezbedici ilanlar ile kendilerine gençleri çekmeye çalışan aracı firmaların sadece kayıt aldığı, eğitim için ise yetkili büyük kuruluşlara yönlendirme yaptığı ortaya çıktı.

Kimden ne koparırsam kardır mantığı ile standart bir ücret olmaksızın gelenlerden bin 300 ile 2000 TL arasında para alan ve bu ücret dışında hiçbir ücret talep edilmeyeceğini söyleyerek vatandaşları kandıran bir takım firmaların oyunu eğitimler başladığında ortaya çıkıyor.

Eğitim için firmaların yönlendirme yaptığı büyük kuruluşlara giden'’Gemi adamı’’ adayları burada kendilerine sadece bir alanla ilgili eğitim verileceğini ancak gemi cüzdanı almak için farklı birkaç eğitimden daha geçmeleri gerektiğini öğrenince başından kaynar su dökülmüşe dönüyor.

Firmaların aracılık ettiği eğitimin bedeli ise 500 TL civarında. Yani aracı kuruluş ortalama bir kişiden bin TL kar elde ediyor.

NORMALİ BİN 500-3 BİN TL


2-3 bin dolar maaşlarının aslı olmadığını söyleyen sektör temsilcileri ücretlerin çoğunlukla Türk parası şeklinde bin 500-3 bin TL aralığında olduğunu belirterek, gemi cüzdanı çıkartacaklara gazete ve internetteki gemici ilanlarına inanmamaları konusunda uyarıda bulunuyor.

BAKANLIĞA BİLDİRİLDİ

Haber7’nin konuyla ilgili görüşüne başvurduğu Deniz Ticaret Odası yetkilileri de yaşananları doğruladı. Aracı firmalarla bir takımın şikâyetlerin kendilerine de ulaştığını ve bu firmaları disiplin kuruluna havale ettiklerini söyleyen yetkililer söz konusu firmalarla ilgili bakanlığa bilgi de verildiğini ve çok yakın zamanda bir girişim gerçekleştirileceğini söyledi.

ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI!

Şikâyetlerin geldiği firmalardan savunma istediklerinde kendilerine çok iyi hazırlanmış bir savunma yapıldığını da söyleyen Oda yetkilileri,'’Yani insanlar körü körüne inanıp onlara hiçbir şeyin karşılığı olmadan paralar verdiklerini söylüyorlar ama ispatlayacak en ufak bir şeyleri yok. Disiplin kuruluda bu yüzden bir şey yapamıyor eli kolu bağlı kalıyor.’’ diyor.

DİKKATLİ OLUNMALI


Konuyla ilgili olarak Liman Başkanlığı yetkilileri ise; kendilerinin de kulağına bu yönde bilgiler geldiğini bu yüzden insanların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söylüyor.