Tarihte görülmemiş hırsızlık

KPSS soruşturmasını yürüten savcılık açıkladı: Sorular sınavlardan önce belirli yapı içindeki belli şahıslara verildi. 446 kişi karı koca, 637’si birinci derece akraba, 1435 kişi bağlantılı..

Tarihte görülmemiş hırsızlık
Tarihte görülmemiş hırsızlık
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 ilde eşzamanlı olarak Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) kopya çektikleri iddiasıyla operasyon başlattı.

82 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Sabahın ilk saatlerinde 63 kişi gözaltına alındı, 10 kişinin ise firari olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca, eğitimci Yusuf Rodoplu’nun da olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Savcılığından yapılan açıklamada, “Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetlerine giriştiği” ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, 5 yıldır birden çok savcı değiştiren ve bir türlü adım atılamayan 2010 KPSS soruşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada “İlk etapta gözaltı kararı verilen 82 şüpheliyle toplamda 1435 şüphelinin doğrudan kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit edilmiştir” dedi. Açıklamada şunlar söylendi:

Sınavdan önce ele geçirildi


Savcılık, 10 Temmuz 2010 KPSS eğitim bilimleri, genel yetenek ve genel kültür alanındaki soruların önceden ele geçirildiği ve dağıtıldığına dair önemli delillere ulaştı. Savcılık, “Daha önce hiçbir dönemde eğitim bilimleri alanında 120 sorunun 120’sini ve 119’unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 yılı sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun tamamını da doğru cevapladığı görülmüştür” denildi. Savcılık bu 350 kişinin 70’inin karı-koca, 23’ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiğini belirledi. Aynı şekilde 423 kişinin ise bir eksikle 119 sorunun tamamını doğru cevapladığı belirlendi. Savcılık bu konuda “100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3227 olduğu, bunlardan 637’sinin birinci derece akraba, 446’sının karı-koca oldukları” bilgisine ulaştı.

19 ilde 82 kişi


Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin Ankara merkezli 19 ilde düzenlenen operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan 82 zanlıdan 63’ünün gözaltına alındığı, 10 kişinin yurtdışında bulunduğu, 9 kişinin de yurtiçinde arandığı bildirildi. Diyarbakır, Isparta, Samsun ve Bursa’nın da aralarında buluunduğu 19 ilde gözaltına alınanlar Ankara’ya getirildi.

MAİL İLE AÇIĞA ÇIKTI

Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk’un, “sınavdan 5 gün önce soruların bir kişinin e-mail adresine gönderildiğini” söylemesi üzerine, ilk şüpheli B.S’ye ulaşıldı. Savcı Şadan Sakınan, B.S’nin ifadesini aldıktan sonra serbest bıraktı. B.S’nin, ifadesinde “Sorular Berat adlı bir arkadaşımdan'Sana bir hediyem var’ başlıklı bir e-posta ile geldi. Köyde olduğum için Yalvaç ilçesinde arkadaşım M.S.İ’yi arayarak şifremi verdim, o da bana'sana şöyle bir şey gelmiş’ dediği. Maili silmiş. Ben soruları alıp sınavlara girmedim” dediği belirtildi.