Cinsiyet Değişimine Talep Çok Karar Az

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz, cinsiyet değişim ameliyatına talebin fazla olmasına karşın, Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi’nden “ameliyat edilebilir” kararının nadir çıkması nedeniyle ameliyat sayısının beklentilerin gerisinde olduğunu söyledi.

Cinsiyet Değişimine Talep Çok Karar Az

Prof. Dr. Metin Yavuz, Çukurova Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı Çukurova Pelvik Taban Hastalıklarına Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu'nda “Perine ve Pelvik Organ Travmalarında Rekonstrüksiyon Cerrahisi”nin görüşüldüğü oturumda, “Cinsel değişim ameliyatlarının pelvik tabana etkisi” konusunda kamuoyunun bilmediği birçok önemli bilgiyi açıkladı.

Cinsiyet değişim ameliyatlarının hangi yasal çerçeve içerisinde yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Yavuz, cinsiyet değişim isteği ile başvuran her hastaya anında ameliyat yapmadıklarını, daha doğrusu yapamadıklarını ifade etti.

Anında ameliyat yapmanın, yasal olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, "Ameliyata karar vermek için başvurduğumuz bir kurumumuz var. Bu kurumun adı, birçok anabilim dalına mensup akademisyenlerden oluşturduğumuz 'Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi'dir. Bu konseyde; psikiyatri, plastik cerrahi, kadın doğum, üroloji, adli tıp ve genetik gibi bölümlere mensup bilim insanları görev yapıyor. Konsey, cinsiyet değişikliği için başvuran hastayı değerlendiriyor. Muayene ve görüşmeler yapıldıktan sonra, her bölüm kendi alanını ilgilendiren çeşitli tetkikler istiyor. Tüm veriler kurul tarafından değerlendirildikten sonra, genellikle oybirliğiyle o hasta hakkında bir karara varılıyor. Konseyden, 'uygundur' kararı çıkarsa, ameliyat süreci başlamış oluyor. Ayrıca kişinin, yasal zorunluluk gereği mahkemeye başvurup, nüfus cüzdanının rengini de değiştirmesi gerekiyor. Tüm bu işlemlerin tamamlanması yaklaşık iki yıl sürebiliyor. Bu yüzden, cinsiyet değişikliği için başvuracak kişilerin, bir an önce ‘Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi’ne başvurmalarında yarar var" dedi.

Cinsel değişim ameliyatlarında dünyada sayılı merkezlerden birisinin Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Yavuz, bugüne kadar çok sayıda vaka ile karşılaştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Yavuz, cinsiyet değişim ameliyatlarının yanı sıra; kaza ve yanık sonucu veya doğuştan cinsel organlarında farklı sorunları olan hastalara da müdahale ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Metin Yavuz, cinsiyet değişim ameliyatına talebin fazla olmasına karşın, Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi’nden “ameliyat edilebilir” kararının nadir çıkması nedeniyle ameliyat sayısının beklentilerin gerisinde olduğuna dikkat çekti. Bugüne kadar yaklaşık 30 erkek, 60 kadar da kadın cinsel organ ameliyatı yaptıklarını belirten Prof. Dr. Yavuz, yapılan ameliyatların erkeklerde yaklaşık 6-7 saatte, kadınlarda ise 1-2 saatte tamamlandığını kaydetti.

Kaynak: İHA