Bakan Müezzinoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bugün itibari ile 30 vatandaşın domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı’na katıldı.

Sağlık Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Müezzinoğlu, “Domuz gribi vakalarında son durum nedir?” sorusuna, “Her yıl grip vakalarında dönem dönem artışları yaşıyoruz. 2013-2014 yılına baktığımızda, 2013-2014 yılı itibari ile yoğun grip dönemleri yaşadık. Destek hizmetleri için çok yoğun tedbirler aldık. Gece polikliniklerine, hafta sonu polikliniklere uzman doktor desteğini verdik. Bu sene o yoğunluktaki gibi bir durumla karşılaşmadık. Son 15-20 gündür sayısal bir artış var. Ama buna rağmen ilave nöbetçi hekim koyalım, hafta sonları ilave hekim koyalım yoğunluğu ile yine karşılaşmadık. Ama son 15-20 gündür bir sayısal artış var. Hastanede de yatarak tedavi edilen hastalarımız var. Son haftadır günlük ortama 60 civarında hastayı yatarak tedavi ediyoruz. Son iki gündür bu yatışlarda da düşüş başladı.

Pik dönemi bitti ve inişe geçtiği kanaatimiz var” cevabını verdi.

Bakan Müezzinoğlu, bu dönemde yatan hastalar ile ilgili ilaç sıkıntısı yaşanmaması için hastanelere 250 bin ilaç gönderdiklerini belirtti.

Grip dönemi süresince toplam kaybedilen vaka sayısının bugün itibari ile 39 kişi olduğunu kaydeden Bakan Müezzinoğlu, “4 bin 300 civarında grip tetkik yaptığımız vakalardan 366 tanesi grip virüsü tespit edildi. H1 N1 virüsü, bu 366 H1 N1 virüsünün dışında da H3 N2 virüsü veya influenza B virüsü teşhis ettiğimiz var. Kaybettiğimiz vakalardan 5 tanesi influenza B virüsü teşhis edildi. 4 tanesi H3 N2 virüsü ve 30 tanesi de H1 N1 virüsü teşhis edildi” dedi.

Müezzinoğlu, detaylı açıklamanın Çarşamba günü yapılacağını belirtti

Akreditasyon çalışmasındaki bir mevzuata ilişkin soru üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, “Biz Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı konusundaki kurumsal yapılaşmayı başlattık. Bu hafta içerisinde de kanser enstitüsü ve akreditasyon enstitümüzün kurumsal yapılanmasını başlatmayı planlıyoruz. Burada arzu ettiğimiz şu; akredite olan kurumlarımız sağlık turizminde hizmet verebilmeli. Akredite olan kurumlarımız bu anlamda hangi alanda sağlık turizmi hizmetini veriyor ve bundan da teşvik alıyor anlamındaki bir bakışı da doğru bulmuyoruz. Belirli alanlarda güçlü alt yapısı olan yapılara akredite ederek, marka değeri olan akredite sağlık kuruluşlarını buluşturmayı hedefliyoruz” dedi

Kaynak: İHA