Eskişehir'de Nevruz Kutlamaları

Eskişehir Valiliği tarafından nevruz kutlamaları kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Kentteki kutlamalar, bir grup vatandaşın Türk dünyası ülkelerine ait bayraklar ve nevruza ilişkin mesajların yer aldığı dövizlerle mehter takımı eşliğinde İsmet İnönü Caddesi'nden Vilayet Meydanı'na kadar yürümesiyle başladı.

Vali Güngör Azim Tuna, yürüyüş sırasında vatandaşlara karanfil dağıttı.

Daha sonra Vilayet Meydanı'ndaki programda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve dua edildi.
Tuna, etkinlikte yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın heyecanını yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Nevruzun, baharın ve yeni yılın başlangıcı olduğunu hatırlatan Tuna, şunları kaydetti:
"Bugün, Türk dünyası olarak doğudan batıya, kuzeyden güneye geniş bir coğrafyaya yayılmış olsak da gönüllerimiz birdir. Nevruz, bir olduğumuzu, diri olduğumuzu her günden daha çok hissettiğimiz bir gündür. Farklılıkları tehdit değil, birleştirmek için fırsat bilen bir medeniyetin varisleri olarak baharla birlik ruhunu yeşertmek için azim ve gayretle çalışıyoruz çünkü bize göre farklılıklar, bir zenginlik ve güzellikten başka bir şey olamaz. Nevruz, bizim için sadece bahar ve yeni yıl bayramı değildir. 'Yeni gün' demek olan nevruz aynı zamanda milli hafızamız, gönül dünyamızı yansıtan aynamızdır."
Tuna, konuşmasının ardından nevruz ateşi için hazırlanan yere gelerek, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ile odunları tutuşturmaya çalıştı ancak kar yağışı nedeniyle ıslanan odunlar alev almadı. Bunun üzerine ispirto dökülen odunlar, bu kez de aniden yanmaya başladı.

Bir süre bekleyen Tuna ve beraberindekiler, alevlerin azalmasının ardından ateşin üzerinden atladı.
Temsili devir dövme, semeni tepsisi ikramı ve yumurta tokuşturma gibi geleneklerin yerine getirilmesinden sonra Tuna, ateşin çevresinde vatandaşlarla halay çekti.
Etkinlikler kapsamında Türk Halk Müziği sanatçısı Mine Sağlam ile Azeri sanatçı Seher Atmaca konser verdi.
Halk oyunu gösterisi ve katılımcılara pilav ikram edilmesiyle sona eren etkinlikte, Vali Yardımcıları Ömer Faruk Günay, Günhan Yazar ve Cafer Yıldız, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Hava Kontrol Grup Komutanı Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Nedim Ünal, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen hazır bulundu.
Kaynak: AA