Avrupa'daki Kürtlere dönüş planı

İmralı "silahlara veda" mesajı verirken hükümet de yeni adımlar atma hazırlığında. Avrupa'da yaşayan Kürt diyasporasından silahlı eylemlere bulaşmayanlar için dönüş kapısı aralanacak

Avrupa'daki Kürtlere dönüş planı
Avrupa'daki Kürtlere dönüş planı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, 2005'te Diyarbakır'dan start verdiği çözüm sürecinde her gün yeni bir eşik daha aşılıyor. Bugün Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın silahlara veda içerikli mektubuyla yeni bir sürece girilmesi beklenirken, hükümet de bu sırada yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

ÜÇ KOLDAN EVE DÖNÜŞ
HDP heyetinin önceki gün yaptığı 4 saatlik İmralı görüşmesinde, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışındaki Kürt siyasetçilerin durumu konuşuldu. HDP heyeti bir sonraki ziyarette İmralı'ya, bu kapsamda olan siyasetçilerin hukuki durumlarını da içeren kapsamlı bir dosya götürecek. Çözüm süreci kapsamında, Avrupa, Kuzey Irak'ta yerleşik yaşayanlar ve ilk etapta silahlı eylemlere bulaşmayan örgüt üyeleri olmak üzere üç koldan "ev dönüş" planlanıyor. Avrupa'daki Kürt siyasetçilerin dönüşü için de iki yıllık bir takvim öngörülüyor. Sürgündeki Kürt Parlamentosu davasından yargılanan Mahmut Kılınç, Necdet Buldan mahkemenin verdiği "tutuklanmama güvencesi" ile geçen yıl Türkiye'ye döndü. Aralarında Zübeyir Aydar, Remzi Kartal gibi isimlerin bulunduğu bazı Kürt siyasetçilerin de Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. Mahkeme aynı kapsamda yargılananlar için 3 ay içinde dönüp savunmalarını yapmaları durumunda tutuksuz yargılanacakları yönünde karar vermiş daha sonra bunun süresini de 4 ay uzatmıştı. Güvence kapsamında Yaşar Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8 kişi ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı. Çözüm sürecinde gelinen noktada örgütün Avrupa diasporasının önemli bölümünün Türkiye'ye dönüşü bekleniyor.