Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2015

Zorlu Holding Üstyöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, "Cep telefonunu yapmak çok zor değil ama içindeki patent miktarını düşündüğünüzde, artık çok açık görüyoruz ki ülkeler ve markalar arasında, masanın altında muhteşem patent savaşı var" dedi.

"Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2015" etkinliği kapsamında İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş moderatörlüğünde düzenlenen "İş Dünyasına Yön Verenler" paneline katılan Yüngül, konuşmasında, faydalı ve başarılı olmak ile sürdürülebilirliğe önem verdiklerini belirtti.

Yaklaşık 20 yıl önce Hindistan'a gerçekleştirdiği iş seyahati sırasında okuduğu, "Başarılı olmak için ya farklı işler yapacaksın ya mevcut işleri farklı yapacaksın" fikrini aktaran kitabın, işe bakışını büyük ölçüde etkilediğini dile getiren Yüngül, kitabı yazarının şu an Hindistan'ın başında olduğunu, Hindistan'ın da dünya genelinde sürekli büyümeyi sağlayan önemli ülkelerin başında geldiğini anlattı.
Yüngül, Türkiye'de yüzde 1 seviyesindeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içinde Ar-Ge'ye ayrılan payın, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 3-4'e ulaştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Cep telefonunu yapmak çok zor değil ama içindeki patent miktarını düşündüğünüzde, artık çok açık görüyoruz ki ülkeler ve markalar arasında, masanın altında muhteşem patent savaşı var. Bu konuda biraz çekingenliğin olduğu Türkiye, dünya patent liginde gerilerde. Aklınıza ne geliyorsa yeni bir şeyin patentini almak için müracaat etmek gerekiyor. 100 patentten biri tutsa bize değer yaratıyor. Patent, bize en büyük sermaye."
-İthal telefonlara ek vergi
Ömer Yüngül, ithal telefonlara ek vergi gelmesiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:
"Rekabet açısından bakınca eleştirilebilir ama gerçekte, dünyada muazzam korumacılık var. İş adamlarının hepsi bilir, başta devletler, bunu yapmak zorunda. Burada yaptığınızı, onların bize sattığı kolaylıkta onlara satamayız. Kendi telefonumu Güney Kore'ye, Çin'e satmaya kalksam, bana 50 bin problem yaratır. Türkiye, son 15 yılda ithalat ve gayrimenkulle büyüdü, ihracatta yüzde 25 olan sanayi rakamı, yüzde 15'e düştü. Bunda bizlerin olduğu kadar sizlerin de hatası var. Türkiye'nin 16 milyar dolarlık elektronik ithalatından yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmı, telefon kaynaklı. Her ülke, kendi markasını tercih ediyor ama bu, bizde yok. Ahmet Nazif Zorlu'nun değil, Türkiye'nin telefona ihtiyacı var. Bunun bir şekilde mutlaka korunması lazım."
Türkiye'deki şirketlerin, 4 milyar dolarlık bir işe girdiğinde ya yanına ortak almak ya da elindeki birkaç şirketi satmak zorunda olduğuna dikkati çeken Yüngül, "Devlet garantisi olmadan ya da kamu özel ortaklığı olmadan, Türkiye'deki şirketler, büyük yatırımlara yetemiyor. Bir ara panel işine çok taktık, devlete (Gelin, birlikte yapalım) dedik ama zamanın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan (Biz de isteriz ama bizde, bu işe yatıracak o kadar para yok) yanıtını verdi" diye konuştu.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ise sürdürülebilir başarı için renovasyonun önemine değinerek, adım adım tüketicilerin kabul edebileceği yeniliklerin, değişen koşullar ve tüketici ihtiyaçlarına uygun, hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Değişen tüketici trendleri ve kanallardaki değişimlerin, sektörlerin iç içe geçmesine yol açtığını belirten Yiğitbaşı, bu nedenle şirketlerin de daha hızlı olması gerektiğini dile getirdi.
Bu arada panelde yer alması beklenen iş adamı Ethem Sancak'ın, rahatsızlığı nedeniyle panele katılamadığı bildirildi.

Konferans, panel, sunum ve sergilerin gerçekleştirildiği etkinlik, bugün sona erecek.
Kaynak: AA