Engelli Raporuna Rağmen Fizik Tedavi Alamıyorlar

Kırşehir’de özel bir rehabilitasyon merkezi kurucusu olan Nermin Çelikkollu, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde engelli raporuna rağmen engellilerin tedavi alamadıklarını söyledi.


Çelikkollu açıklamasında, “Rehabilitasyonlarda fizik tedavi gören hastaların normalde fizik ekibinin kontrolü altında olması gerektiğini söylüyorlar. Bunları bizler fizik ekipleri ile yüz yüze görüşelim dedik. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürün’den de randevu aldık ve ziyarete gittik. Öğrencilerin şikayetleri bizlere geliyor. Şikayetler üzerine bizler de muhataplarına giderek durumu anlattık" dedi.

"PARASI OLMAYANLAR NASIL MUAYENE OLACAKLAR"
Rehabilitasyon merkezi kurucusu Nermin Çelikkollu, parası olmayan engellilerin nasıl muayene olacaklarını bilmediklerini söyledi.

Çelikkollu, “Engelli ama parası yok nasıl tedavi olacak. Dediğimde bana ‘Yoksa parası olmayacak’ denildi. Normalde RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi)’nde fizyoterapist olması gerekiyor fakat hiç kimse görevlendirmemiş, bizim bünyemizde o kadar ağır çocuklarımız var ki, sağlık raporu alırken bile bir çok sıkıntı yaşıyoruz. Bu çocukların gidebildikleri alanlar kısıtlı bir rehabilitasyon merkezi bir de dernek” diye konuştu.

Engelli birinin fizik tedavi alabilmesi için yüzde 20 raporunun normalde olması gerekirken şuan yüzdesi yüksek bile olsa engellinin tedavi alamadığını belirten Çelikkollu, “Yüzde 20 rapor fizik tedavi alması için yeterli oluyor. Fakat şuanda raporunuz yüzde 80 de olsa yüzde 90 da olsa rapor fizik ekibi ön görmediği sürece engelli hiçbir tedaviden yararlanamıyor” ifadelerini kullandı.

"SİYASİ FAALİYETLERDE ENGELLİLER EN ÖN SAFLARDA YER ALIYOR"
Engellilerin sorunları çözüme kavuşturulamazken siyasi faaliyetlerde en ön saflarda engellilerin olduğunu anlatan Çelikkollu, “Bakanlarımız Başbakanımız geliyor. Bu çocuklar aranıyor dernek tarafından engelliler toplanarak ellerine de afiş veriliyor. Hiç kimse ise sorunlar çözüm bulmuyor” diye sitem etti.

Fizik Tedavi alamadığını anlatan Bedensel Engelliler Derneği eski Başkanı Deniz Gök, doktorların fizik tedavi vermediği iddiasında bulundu. Gök, “İki ayağımın ikisinde de rahatsızım. Daha önce altı ay kadar fizik tedavi aldım. Şuan ise fizik tedavi alamıyorum. Devlet Hastanesinde ki fizyoterapistler bize tedavi vermiyorlar. Devletin verdiği bu imkanı bizlere vermiyorlar. Kırşehir’de bu durumda olan bir ben değilim. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi bölümü ile görüştük bize, ‘Bu tedavi yurt dışında ücretli Türkiye’de de paralı olmasını istiyoruz’ denildi. Benim istenen parayı karşılayacak imkanım yok. Engelli olarak emekli oldum 850 lira maaş alıyorum. Ben bu tedaviyi nasıl alayım” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Selçuk Büyüker, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 38 yataklı fizik tedavi bakım alanımız mevcuttur. Fizik tedavi için ciddi oranda bir başvuru sayısı var. Somut bir şekilde yapılan başvurular uzman hekimlerimizce incelemeye alınıyor ve talepler bu doğrultuda değerlendiriliyor. Ahi Evran Üniversitesi fizik tedavi bölümü ise ayrı bir bölümdür. Bu konu hakkında da bizim birşey söylememiz doğru değildir" dedi.

Kaynak: İHA