Yaşar Kemal’e Kendi Sözleriyle Veda

Türk edebiyatının ünlü ismi Yaşar Kemal’in toprağa verilmesinin ardından Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde tören düzenlendi.

Yaşar Kemal’e Kendi Sözleriyle Veda
Törene katılanlar, Yaşar Kemal’e kendi sözleriyle veda etti.
İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Yaşar Kemal, yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Cenazenin ardından Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde tören düzenlendi.

Törene Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ve manevi oğlu Ahmet Güneştekin’in yanı sıra sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Törene katılanlar, ünlü yazara kendi sözleriyle veda etti. Matemi simgeleyen siyah kıyafet giyip, yakalarına karanfil takan Selçuk Yöntem, Meltem Cumbul, Cihan Ünal ve Tilbe Saran, sahnede Yaşar Kemal’in eserlerini seslendirdi. Sahneye çıkan İdil Biret de bu kez Yaşar Kemal için piyanonun başına geçti.

Törene katılan Gazeteci Ali Kırca, Yaşar Kemal’in gelecek nesillere tanıtılması gerektiğini belirterek, “Yaşar Kemal’i sonsuza dek yaşatma günlerinin başlangıcı olacak. Çünkü ölümüyle birlikte sonsuzluğa doğru yolculuğa başlıyor. Nesiller geçtikçe romanlarıyla, yazdıklarıyla ve yaşattıklarıyla Yaşar Kemal bizlerle birlikte olmaya devam edecek. Çok üzgünüz ama aynı zamanda bize ortak bir hayatı yaşattı ve onurlu bir hayatı yaşattı. Onun bir parçası olmamızı sağladığı için ona şükran borçluyuz” dedi.

Sanatçı Zülfü Livaneli ise Yaşar Kemal’e yaraşır bir veda olduğunu ifade ederek, “Daha çok yıllarca konuşulacak. Yaşar Kemal böyle çok kısa cümlelerle bitmez. Gecesi aydınlık olsun” diye konuştu.

“ÖMRÜNÜ BARIŞA ADADI”
Sanatçı Ferhat Tunç da, Yaşar Kemal’in barış sürecine önemli katkılar sunduğunu belirterek, “Türkiye’nin çok değerli bir insanını yitirdik. Türkiye halklarının vicdanını yitirdik. Ömrünü barışa adamış. Yaşar Kemal deyince sadece onun yazarlığı değil, bir dava adamlığı da var. Barış deyince aklımıza gelen ilk isimlerden biriydi” şeklinde konuştu.

HDP Milletvekili Hasip Kaplan ise, “Yaşar ağabey diyorum. Çünkü üniversite 1’den beri komşuyduk. Daha sonra DGM’lerde avukat olarak beraber olduk. Gerçekten eşsiz bir evrensel efsane bir yazarı bugün kaybettik" dedi.

Törene katılanlar, oluşturulan taziye defterine ünlü yazar ile ilgili düşüncelerini yazdı.
Kaynak: İHA