Cizre'de İzinsiz Gösteriye Katılanlara Beraat

Cizre 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 yıl önce izinsiz gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan 9 sanık hakkında AİHM kararını dikkate alarak beraat kararı verdi.

İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünü nedeniyle Cizre'de 15 Şubat 2005'te izinsiz gösteriye katıldıkları gerekçesiyle Seyfettin Didmen, Behice Tanrıverdi, Özlem Güven, Ali Güven, Abdurezak Tül, Hüseyin Avşar, Bahaettin Yağarcık, Sabri Dal ve Revşan Gün gözaltına alındı.
9 şüpheli tutuksuz yargılandıkları Cizre 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet" ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yargıtayın sanıkların aldığı cezayı onamasının ardından sanıklar 9 ay hapis yattı. Sanık avukatları Tahir Elçi ile Muhammed Neşet Girasun dosyayı AİHM'e taşıdı. AİHM de her bir sanık için Türkiye'yi 7 bin Euro ödemeye mahkum etti.
AİHM kararının ardından 9 sanığın Cizre 1. Asliye Ceza Mahkemesince yargılanmalarına devam edildi.
Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken avukatları Girasun, AİHM kararında müvekkillerinin mahkemenin hukuka aykırı bir şekilde mahkum ettiği yönünde karar verdiğini hatırlatarak, müvekkillerinin beraatini talep etti.
Mahkeme ise yargılama sırasında sanıkların "üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığını" gerekçe göstererek beraatlerine karar verdi.
Kaynak: AA