546 Yıllık Türbe Restore Ediliyor

Muğla Valisi Amir Çiçek, Milas’ın Şenköy Mahallesi mezarlığında 546 yıl önce yapılan Buharalı Muhammed Es-Seyyit Türbesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde gördü.

546 Yıllık Türbe Restore Ediliyor
Vali Çiçek, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Maneviyatı yüksek şahsiyetlerin değerlerinin korunması gerektiğini vurgulayan Vali Çiçek, “Bir ilin değerlerini, önemli şahsiyetlerini bilmiyorsak o ili tam olarak tanımamış oluruz. İlin sahip olduğu tarihi değerler ve maneviyatı yüksek şahsiyetler, bilge insanlar bilinirse o il tam olarak tanınmış olur. O nedenle ilimizde bulunan Buharalı Muhammed Es-Seyyit Türbesi’nin restorasyonuna çok önem veriyoruz. Restorasyon tamamlandıktan sonra türbe ziyarete açılacak” ifadelerini kullandı.

İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı ile tescillenen ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı gereği Buharalı Muhammed Es-Seyyit Türbesi’nin restorasyonu Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılıyor. Buharalı Muhammed Es-Seyyit, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in damadı
Türbe düzgün tuğla, kesme taş ve mermer malzemeden, 10x10 m ölçülerinde kare planlı inşa edilmiş. Buharalı Muhammed Es-Seyyit’in Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in damadı olduğuna inanılıyor. Buharalı Muhammed Es-Seyyit’in 1484-1485 tarihinde vefat ettiği biliniyor.

Vali Çiçek, Danişment Köyü’nü de ziyaret ederek tarihi Danişment Camisi’ni inceledi. Vatandaşların talebi üzerine Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Ali Haydar İstemihan’a tarihi Danişment Camisi’nin restorasyonu ile gerekli incelemenin yapılması talimatını verdi.
Kaynak: İHA