Mart Seminerleri Tamamlandı

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’nin Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’yle birlikte yürüttüğü Batı Karadeniz Kalınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen Küre Dağları Milli Parkı Bartın Bölümü'nde 'Ekoturizm Potansiyeli Belirlenerek Köy Tasarım Rehberlerinin Üretilmesi' projesinin Mart ayı seminerleri başarıyla gerçekleştirildi.

Mart Seminerleri Tamamlandı

Farklı zamanda gerçekleştirilen seminerlerin ilki Arıt'ta Bartın merkez ve Arıt köyleri muhtarları ve halkın katılımı ile yapıldı. Geniş bir katılımın olduğu toplantıda proje kapsamında yaz süresi boyunca yapılan alan ve anket çalışmalarının doğrulamaları tamamlanarak, köylere ait tasarım rehberlerinin son biçimleri güncellendi. Toplantıda Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, açılış konuşmasından sonra proje ekibinden Yrd. Doç. Dr. Sevgi Görmüş projenin amacını ve proje kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmaları anlattı. Proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Erdoğan Atmış İtalya’da bulunan Majella Milli Parkı’ndan çeşitli örnekler vererek, benzer uygulamaların Küre Dağları Milli Parkı’nda da gerçekleştirilebileceğini anlattı. Ardından Ankara’dan gelen alan uzmanlarından Yıldıray Lise, interaktif biçimde yürüttüğü çalışma ile köylülerin projeden beklentileri ve köylerinde tasarım rehberlerine girecek önemli cazibe unsurlarının belirlenmesi çalışmalarını yönetti. Yıldıray Lise alanı en iyi bilen uzmanlardan biri olarak milli parkta geliştirilebilecek ekoturizm etkinlikleri hakkında somut önerilerde bulundu. Seminerlerin ikinci gününde Ulus’ta öğretmen evinde sabah ve öğleden sonra oturumlarında 25 köy muhtarı ve köy halkından katılımlar ile yapılan çalışmalar değerlendirildi. Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun’un da katıldığı açılışta, Başkan Uzun, projenin Ulus için önemli yararlar sağladığını, projenin tamamlanması ardından da belediye olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Mart seminerlerinin sonu milli parkın tampon bölgesindeki Amasra ve Kurucaşile köy muhtarları ve halkı ile gerçekleşti. Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın’ın da katıldığı toplantının sabah oturumu Kurucaşile Öğretmenevi’nde, ikinci oturum ise Dizlermezeci köyünde gerçekleşti. Seminerlerde Küre Dağları yakın çevresindeki doğal ve sosyal yapıya ait fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu.
Kaynak: İHA