İsrail'de sandıklar açıldı

İsrail'de 11 partinin katıldığı parlamento seçimlerinde oy verme işlemi bitti. Sandıklar açılıyor.

İsrail'de sandıklar açıldı
İsrail Kanal 10 Televizyonu, oy verme işleminin saat 22.00'de tamamlanmasının ardından seçim çıkış anketlerini yayımladı.

Anketlere göre, seçimde Netanyahu'nun başında bulunduğu sağcı Likud partisi ile Herzog-Livni birlikteliğindeki merkez sol "Siyonist Blok" un 27'şer sandalye alacakları öngörülüyor.

Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede, aynı anketlere göre seçim barajını geçen partilerin meclisteki sandalye dağılımının ise şöyle olması bekleniyor:

Siyonist Birlik (27), Likud (27), Birleşik Arap Listesi (13), Yeş Atid (11), Kulanu (10), HaBayit HaYehudi (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (7), Yisrael Beitenu (5), Meretz (5), Yahad (0)

Sandıkların açılmasının ardından oy sayım işlemi de başladı. Merkez Seçim Komitesi'nden alınan verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin nihai sonuçlara göre, yüzde 71,8'i sandık başına gitti.

SEÇİMLERDEN KOALİSYON ÇIKACAK


İsrail'de tek başına iktidara gelebilmek için Knesset'teki (Meclis) 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık çıkış anketlerinin yansıttığı verilere göre, hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranını elde edemediği için, ülkeyi bir koalisyon hükümeti bekliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in önümüzdeki günlerde, tüm partililere, hükümeti kurmak için çağrıda bulunması ve en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Hükümet kurmakla görevlendirilen parti başkanının 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise Rivlin, aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.

İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içerisinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 gün içerisnde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

İSRAİL'DE SEÇİM SİSTEMİ

Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de, nispi temsil sistemi uygulanıyor. Bugün sandık başına giden İsrailliler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verdi.

Her partinin seçimde aldığı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alması halinde, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi için yüzde 3,25'lik seçim barajını aşması gerekiyor.

Barajı aşan siyasi partiler, aldıkları oy karşılığı mecliste belli sayıda sandalye kazanmalarının ardından, bu partilerin yeni bir koltuk daha elde etmeye yetmeyen artık oyları ve barajın altında kalan partilerin oyları, meclise girmeye hak kazanan partiler arasında yeniden dağıtılacak. Bu dağıtım, seçim sonuçlarındaki oy dağılımı yüzdelerine göre yapılacak.

İsrail seçim sisteminde barajın düşük olması, ülke siyasetinde aktif partilerin çoğunun Knesset'te temsil edilmesine imkan tanıyor. Mevcut baraj uygulamasının, bir partinin tek başına iktidara gelmesini ise son derece güçleştirmesinden dolayı İsrail'de genellikle koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişteki bazı hükümetlerde tamamen farklı siyasi çizgideki partiler, aynı hükümet çatısında birleşmek zorunda kalmıştı.