Samiha Ayverdi Vefa Haftası Etkinliği

Eskişehir’de, yazar Sâmiha Ayverdi’nin 22’inci ölüm yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen ‘Vefa Haftası’ etkinlikleri sergi açılışıyla başladı.


Kütahya Mevlânâ Araştırma ve Kültür Sanat Derneği (KÜMAKSAD) tarafından Sâmiha Ayverdi’nin 22’inci ölüm yıl dönümünde düzenlenen “Vefa Haftası”, Atila Özer Karikatürlü Evin’de gerçekleştirilen tören bile başladı.

Açılış etkinliğine gelen davetiler Sâmiha Ayverdi’nin fotoğraflarının yanı sıra sözlerinden oluşan tablolar ile açılan sergiyi gezme fırsatı buldu. 22’inci ölüm yıldönümünde anılan Aytekin, Türkiye Millî Kültür Vakfı’ndan “Türk Millî Kültürüne Hizmet Şeref Armağanı”, Türk Edebiyâtı Vakfı’ndan “Millî Sanata Hizmet Ödülü”, Aile Araştırmaları Kurumu’ndan “Şükran Beratı”, Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nden “Üstün Hizmet Ödülü” almıştı.
Kitapları İngilizce, Almanca, Arapça, Urduca ve Azerice’ye tercüme edilen, yurtiçi ve yurtdışında hakkında doktora tezi çalışmaları yapılan Sâmiha Ayverdi, mânevi aşkla yüklü eserler yazmış, eserlerinde toplum meselelerini de aynı temelde işlemiş, devlet adamlarına ve fikir adamlarına millî eğitim konusunda mektuplar yazarak yön veren bir yazar olarak karşımıza çıkıyor

Sergiye katılan Samiha Ayverdi’nin torunu Sinan Uluant, yaptığı konuşmada Ayverdi’nin en önemli eserinin öğrencileri olduğunu söyledi.

Samiha Ayverdi’nin 22 yıl önce hayatını kaybettiğini hatırlatan Uluant, sözlerine şöyle devam etti:
“Ömründe 45’i geçik eser yazdı. Onlarca makale ve mektup yazdı, ama Samiha Ayverdi’nin en önemli eseri bıraktığı öğrencilerdir. Çünkü o insanı her zaman ön planda tutmuştur. Söyledikleriyle ve yaşadıkları her zaman birbirini tutmuştur. Ne söylediyse onu yaşamıştır. Onun en kıymetli eserlerinden biride hiç şüphesiz Kubbealtı Vakfı'dır. Kubbealtı Vakfı 45 yıl önce kurularak bu millete, bu kültüre, bu sanata hizmet etmeye devam etmektedir.”
Konuşma sonrasında gelen konuklara kısa bir konser verildi.

Serginin 22 Mart 2015 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacağı öğrenildi.
Kaynak: İHA