İsrail'de Netanyahu dönemi sona mı eriyor?

İsrail'de 6 milyon seçmen sandık başına gidiyor. Yapılan son kamuoyu araştırmaları göre ise Başbakan Netanyahu'nun partisi kan kaybetmeye devam ediyor.

İsrail'de Netanyahu dönemi sona mı eriyor?
İsrail'de Netanyahu dönemi sona mı eriyor?
İsrail'de yarın yapılacak seçimde iktidar değişikliği yaşanması bekleniyor. Başbakan Binyamin Netanyahu "güvenlik" konusunu öne çıkarırken, muhalefet ekonomik sıkıntılara vurgu yaparak puan topluyor. Anketler 11 partinin katıldığı seçimlerde Izak Herzog liderliğindeki "Merkez Sol İttifak Siyonist Birlik"in sandıktan ilk sırada çıkacağını gösteriyor.

İsrail'de kıran kırana geçen seçim kampanyasında sona gelindi. Yarın yapılacak seçimlerde yaklaşık 6 milyon seçmen sandık başına gidecek.

İzak Herzog liderliğindeki "Merkez Sol İttifak Siyonist Birlik"in sandıktan ilk sırada çıkacağı ve 120 sandalyeli mecliste en az 24 milletvekiline sahip olacağı tahmin ediliyor.

Son anketlere göre, üç dönemdir başbakanlık koltuğuna oturan Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi ise 21 sandalyede kalıyor.

Seçim konuşmalarını kurşun geçirmez camın arkasından yapan Netanyahu, uluslararası toplumun kendisine karşı cephe aldığını savunuyor.

Netanyahu, güvenlik politikalarını öne çıkararak sağ kesimden oy toplamayı hedeflerken, muhalefet ise ekonomik sıkıntılara vurgu yaparak destek toplamaya çalıyor.

İsrail'de kira fiyatlarının son 6 yıl içerisinde yüzde 30 artması halkın en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor.

Çalışanların ücretleri aynı kalırken fiyatlarda görülen hızlı artış nedeniyle ekonomik sorunlar, güvenlik kaygılarının önüne geçti.

Anketlerde şans tanınan Izak Herzog, "Ortadoğu barışı ve Yahudi yerleşim yerleri konusunda da uluslararası toplumda İsrail'i yalnızlaştıran Netanyahu'dan daha ılımlı bir siyaset izleyeceği" sözünü veriyor.

İsrail vatandaşı Araplar ise, kurdukları ittifakla parlamentoda "üçüncü büyük güç" olmayı amaçlıyor.

İsrail'in 8.5 milyonluk nüfusun yaklaşık 2 milyonunu 1948 işgalinden sonra yurtlarında kalan İsrail vatandaşı Filistinliler oluşturuyor.

İsrail'de yarın sandıktan kim çıkarsa çıksın, seçimden hemen sonra ülkenin bu kez daha sıkı koalisyon pazarlıklarına tanık olacağına dikkat çekiliyor.