Samsun Kırsal Kalkınma ve Tarım Yatırımları Eylem Planı Toplantısı

Samsun Kırsal Kalkınma ve Tarım Yatırımları Eylem Planı toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Paşa Konakları Kültür ve Yaşam Evi'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan Vali İbrahim Şahin, ilçe ve köylerde ekonomik hayatın canlandırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Kırsal kalkınmada farklı bakış açılarına ihtiyaç duyduklarını belirten Şahin, "Bu nedenle tarım ve hayvancılıkta farklı politikalar üretip bakış açılarının değiştirilmesi gerekiyor. Tarım ve hayvancılık konusunda proje üretmeliyiz. Çünkü kırsaldaki kalkınma büyük önem arz ediyor. Bu konuda kamunun ilgili birimlerinde çalışanların teorikte bilgileri güzel ama pratikte eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Köylerimizde basit gözüken ama farklılık oluşturacak ve örnek olacak bir sürü çalışma yapılabilir. Tarıma, hayvancılığa ve köy ekonomilerine farklı konseptler kazandırabiliriz. Dünyada artık hızlı balığın büyük balığı yediği bir süreç yaşanıyor. O yüzden potansiyellerimizi harekete geçirmek, canlandırmak zorundayız. Ürün çeşitlerimizi artırmalıyız. Köy ekonomilerini mutlaka geliştirmeliyiz. Bize ait olan ürünlerimizi korumalı ve yaşatmalıyız" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, köy ekonomilerinin geliştirilmesi amacıyla yeni bir çalışma süreci başlattıklarını kaydetti.

Turizm konusunda gerçekleştirdikleri toplantılardan başarı elde ettiklerini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bazı ilçelerde ve köylerde tarımsal ekonomi diye bir şey kalmamış. Seçim döneminde ilçelerimizi ve köylerimizi gezerken köy ekonomilerinin çökmüşlüğünü gördük. Kırsalda en önemli sorunlardan birisi budur. Kırsalda ilçelerimize yapacağımız altyapı hizmetleri ile birlikte en önemli yapacağımız iş kırsal kalkınmaya dönük çalışmalardır. İlçelerimizi kalkındırmak için daha belirgin, daha noktasal atışlarla çökmüş ve hemen hemen çok gerilemiş olan köy ekonomilerini canlandırmamız ve harekete geçirmemiz lazım. Çarşamba, Bafra, Terme, Havza ve Vezirköprü köylerinde hala kırsal ekonomi ve canlılık var ama Kavak, Asarcık gibi bazı ilçelerimizde de köy ekonomisi diye bir şey kalmamış."
Köylerde bir şey yaparak nüfusu ve köy ekonomilerini tekrar canlandırmak istediklerinin altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Turizmin ardından tarım ve hayvancılığı, kırsal kalkınmayı, köy ekonomilerini kapsayan bir çalışma yapacağız. Bu sadece tarım ve hayvancılık olmayabilir. Belki bir maden, turistik bir özelliği de olabilir. Köylerimizi potansiyelleri ilçe ilçe ele alıp inceleyeceğiz. İlçelerimizde yetkili ve ilgililerle bir araya gelip onları dinleyecek, fikir alışverişinde bulunacak ve proje üreteceğiz. Bunları da 2 yıllık kırsal kalkınma eylem planlarına dönüştürüp bunların hayata geçirilmesi konusunda hemen harekete geçeceğiz. Basit tedbir ve dokunuşlarla önemli mesafeler katedebilir, başarılı sonuçlar elde edebiliriz"
Kaynak: AA