Perde aralandı...İngiliz oyunu çıktı

Türkiye üzerinden Suriye’ye götürülen üç İngiliz kızla ilgili şok gerçekler ortaya çıktı. İstanbul’da teslim aldığı kızları Gaziantep otogarında terör örgütü DEAŞ’a teslim eden istihbaratçının, koalisyon üyesi Kanada’ya çalıştığı belirlendi.

Perde aralandı...İngiliz oyunu çıktı
Türkiye üzerinden Suriye'ye geçirilen üç kızla ilgili hem zamanında bilgi paylaşımı bulunmayan hem de "THY açıklama yapmalı. Olayı araştırmak için İngiliz polislerini göndereceğiz" gibi skandal açıklamalar yapan Londra'nın ihmalleleri bir bir ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün katıldığı bir televizyon kanalında "Üç kızın Suriye'ye geçişine ilişkin aracılık eden kişi yakalandı. Bu kişi DEAŞ'a karşı oluşturulan koalisyonun bir üyesi adına çalışıyor" bilgisini verdi.

Kod adı Doktor Reşit


Edinilen bilgiye göre, İngiliz uyruklu yaşı küçük Shamina Begum, Anira Abase ve Kadiza Sultana adlı kızlar, İstanbul'da Doktor Mehmet Reşit kod adlı kişi tarafından karşılandı. Kız çocuklarını 18 Şubat'ta Gaziantep'e götüren Reşit, daha sonra Suriye'de Ebu Bekir kod adlı DEAŞ militanını teslim etti.

Bölgedeki istihbarat kaynaklarından Mehmet Reşit kodlu kişinin Suriye uyruklu Mohammad Al Rashed adlı şahıs olduğunu belirleyen güvenlik güçleri, 28 Şubat'ta Şanlıurfa'da yapılan operasyonla bu kişiyi gözaltına aldı. Rashed'in kaldığı yer ve üzerinde yapılan aramada İstanbul'da satın alınmış ve beraberindeki şahıslara ait olduğu düşünülen otobüs biletleri ile 1 adet bilgisayar ele geçirildi. Rashed, sorgusunun ardından 4 Mart 2015'te sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

Sorgusunda itiraf etti


Mohammad Al Rashed ilk sorgusunda herşeyi itiraf etti: "Kanada istihbarat servisi için çalışıyorum. Zaman zaman servisin aldığı biletlerle Ürdün'e giderek Kanada Başkonsolosluğunda topladığım bilgileri ilgililerle paylaşıyorum. Son olarak Shamina Begüm, Anira Abase ve Kadiza Sultana adlı kızları İstanbul'dan alarak Gaziantep otogarı yakınına getirerek, eleman aktarımı yapan şahıslarla irtibata geçtim ve Suriye'ye götürmek üzere teslim ettim. 21 Şubat 2015'te Kanada istihbarat görevlilerine bu konuda bilgi aktardım. Tüm bunları Kanada vatandaşlığını elde etmek için yaptım."

33 kez giriş yaptı


Al Rashed'in Suriye pasaportu ile 2013 yılı Haziran ayından itibaren Türkiye'ye 33 kez giriş çıkış yaptığı belirlendi. Rashed'in özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı, Hatay Cilvegözü, Kilis Öncüpınar, Şanlıurfa Akçakale ve Gaziantep Karkamış sınır kapılarının kullanıldığı da tespit edildi.

Pasaport fotoğrafları bilgisayarda


Doktor Reşit kod adlı kişinin dizüstü bilgisayarında yapılan incelemede isi şunlar elde edildi:

-Başta kayıp İngiliz kızlara ait pasaportlar ve pasaportların giriş damgasının bulunduğu sayfaların görüntüleri olmak üzere yaklaşık (20) farklı şahsa ait pasaport resimleri.

-Suriye'ye aktarımı yapılan şahısların karşılandıkları anlara ait video ve aktarımı yapacak şahıslara teslim edildiği anlara ait gizlice çekilmiş resimler.

-Kendi telefonunda bulunan farklı, aralarında Kanada İstihbarat Servisine aktarılan mesajların da bulunduğu çeşitli şahıslarla gerçekleştirdiği mesajlaşmalarının ekran görüntüleri.

-Suriye'ye aktarımı yapılan şahıslara ait resim ve uçak biletlerinin görüntüleri.

PARA TRAFİĞİ: İNGİLTERE-URFA-RAKKA


Al Rashed'in para kaynaklarını inceleyen güvenlik güçleri ilginç bir bağlantıyla karşılaştı. Rashed'e paraların İngiltere'den geldiği tespit edildi. 800-1500 dolar arasında genellikle Arap isimli olduğu anlaşılan şahıslardan Rashed'e; Moneygram, Western Union, Bank Asya ve Türk Finans, aracılığıyla defalarca para geldiği belirlendi. Rashed paraların kaynağı hakkında bilgi vermezken, bu paraları Şanlıurfa'da bulunan aralarında akrabalık ilişkisi olduğunu belirttiği bir kuyumcu vasıtasıyla Suriye Rakka'da bulunan akrabalarına gönderdiğini söyledi. Paraların DEAŞ'a aktarıldığı değerlendiriyor. Güvenlik güçleri ifadede geçen Kuyumcu'nun da ifadesine başvurdu.