İstanbul Modern Folk Müzik Topluluğu, Dünya Böbrek Günü İçin Sahne Aldı

Türk Böbrek Vakfı, 2015 Dünya Böbrek Günü kapsamında “Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına” dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi.

İstanbul Devlet Modern Folk Topluluğu, etkinlikler kapsamında sahne aldı.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, konser öncesi sahneye çıkarak böbrek sağlığı konusunda bilgiler aktardı. Ardından Galatasaraylı futbolcuların yer aldığı kamu spotunu izleten Başkan Erk, futbolculara teşekkür ederek, sahneye üzerinde ağrı kesici yazan futbol topları ile çıktı. Seyirciler arasından seçtiği iki kişiyi de sahneye davet eden Erk, “Şimdi bu ağrı kesici topları şutlayarak hayatımızdan çıkaracağız, sizler de sağlık bilincinin gelişmesi adına vakfımızın elçileri olacaksınız” dedi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Türkiye’de koruyucu hekimlik uygulamalarındaki sevindirici artış ve son dönem kronik böbrek yetmezliği görülme sıklığının yüzde 1-1,5 düzeyinde düşmesine rağmen, ülkemizde böbrek nakilleri henüz istenilen düzeye ulaşılamadı” dedi.

Kadavradan böbrek bağışının arttırılması gerektiğine dikkat çeken Erk, “Buna paralel olarak böbrek hastalıklarının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmaları da en az organ bağışı kadar önemli. Beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri de şüphesiz bu anlamda büyük yer tutuyor. ‘Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı’ da buna bir örnek. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar böbreklere en büyük hasarı veren etken olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kadınların çantalarından ayırmadıkları ve gerekli-gereksiz her durumda kullandıkları ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanımı böbreklerin en büyük düşmanlarından biridir” dedi.

Kaynak: İHA