Şifa Veren Ele Vefa Projesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tüm sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, Sağlık Bakanlığınca yürütülen "Şifa Veren Ele Vefa Projesi" kapsamında düzenlenen etkinlikte, sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlukları bildiklerini, birçok sıkıntıdan haberdar olduklarını, çalışma şartlarını iyileştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Tıp Bayramı vesilesiyle güzel haberler paylaşmak istediğini dile getiren Davutoğlu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bütçe imkanları kapsamında neler yapılabileceğini ele aldıklarını belirtti.

Sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinde önemli iyileştirmeye gidildiğini bildiren Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Yapacağımız düzenlemeyle nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapıyoruz. Hekimlerimiz yanında diğer tüm sağlık çalışanlarını da bu zamlı nöbet ücretlerinden yararlandıracağız. Düzenlemeyle daha önce 2014 yılı Ocak ayında 6514 sayılı Kanun ile yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde nöbet tutanlara, normal nöbet ücretlerinden yüzde 50 zamlı ödenmesi hakkı getirilmişti. Yapılan bu düzenlemeyle aciller ve diğer riskli yerlerde nöbet tutanların ücretlerine yüzde 75 zam gelmiş oluyor."
-"Emekliliklerinde daha yüksek aylık alabilecekler"
Davutoğlu, döner sermaye ve emeklilik bağlantısı çerçevesinde, 2010'da sabit döner sermaye gelirlerinden emeklilik primi kesilerek, hekimlere ikinci bir emekli aylığı elde etme imkanının getirildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
"Bu düzenleme aynen devam edecek. Ancak artı olarak sabit döner sermaye ödemelerinin üzerindeki gelirlerinin, emeklilik primine tabi tutulması söz konusu değildir. Arzu eden hekimlerimize, sabit döner sermayenin üzerindeki döner sermaye gelirlerinden de emeklilik priminin kesilmesi imkanı getirilerek, emekliliklerinde daha yüksek aylık almalarına fırsat verilmiş olacaktır. Düzenleme isteğe bağlı olup, herhangi bir zorunluluk söz konusu değildir. Bu primlerde ayrıca bir düzenleme yapılıp, yapılmayacağı hususunu da tekrar çalışacağız."
Hekim sayısında açık ve çalışmak isteyen hekimlerle ilgili çok sayıda talep olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çalışmak isteyen hekimlerimize, talepleri halinde, herhangi bir zorunluluk ve yük getirmeden 70 yaşına kadar çalışma fırsatı vereceğiz" dedi.

-"Mali sorumluluk sigortası 600 ile 800 bin liraya çıkarılacak"
Şiddete maruz kalan hekimlere de değinen Davutoğlu, şunları söyledi:
"Hekimlerimizin meslekleri icabı yapmış oldukları tıbbi işlemler nedeniyle haklarında açılan tazminat davalarında karşılaştıkları çok yüksek tutardaki mali riskler için 2010'da mali sorumluluk sigortası getirilmişti. Bu çok önemli bir husus çünkü hem şiddete maruz kalıyor hekim, o stres altında bir operasyon yapıyor, tıbbi müdahalede bulunuyor. O esnada da acaba bir hata yapıp, bir de 'bunun maddi olarak da büyük bir risk altına girer miyim' korkusuyla ameliyatı gerçekleştiriyor. Bir kasıt olmaksızın hata olduğunda tabii bunun da tıbbi değerlendirmesi yapılır. Ama doktorlarımızın sürekli bu stres altında olmaları, hataların sayısını artırır, hataları azaltmaz. Bu nedenle ödenecek primlerin yüzde 50'sinin de kamu ya da özel işveren tarafından ödenmesi o zaman sağlanmıştı."
Davutoğlu, yapılacak yeni düzenlemeyle mali sorumluluk sigortasında, vaka başına olan 400 bin liralık üst tazminat limitini, özellikle riski yüksek cerrahi branşlarda 600 bin ila 800 bin liraya çıkaracaklarını belirterek, böylece 400 bin lirayı aşan tazminat ödemelerinde limitlerin yüzde 50 ile 100 arttırıldığını kaydetti.

Davutoğlu, ödenmekte olan primlerde ise herhangi bir artışın söz konusu olmayacağına işaret etti.
-"Fiili hizmet zammı konusunda talimat verdim"
Birçok meslekte yıpranma payı, fiili hizmet zammı taleplerinin söz konusu olduğunu bildiklerine dikkati çeken Davutoğlu, "Bu konuda da özellikle ayda belli saat nöbet tutan hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız için fiili hizmet zammının mahiyeti konusunda çalışmaların bir an önce tamamlanması talimatını verdim" diye konuştu.

Davutoğlu, kademeli ve basamaklı bir şekilde bu çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.
Tıp Bayramı'na girerken şiddete maruz kalan hekimlerin üzerinden aslında bütün hekimlere ve sağlık çalışanlarına mesaj iletmek istediğini vurgulayan Davutoğlu, "Sizlere güveniyoruz. Sizlerin şifalı elleriniz sadece hastalarınıza değil bütün bir ülkemize, toplumumuza şifa dağıtmaktadır. Sizin kıymetinizi biliyoruz. Size müteşekkiriz. Bütün toplum olarak yaptığınız fedakarlıkların hem farkındayız hem bu fedakarlıkları için döktüğünüz alınterinin kıymetini en iyi biz biliyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Şifa veren ellere vefa diyoruz"
Hastaların, doktorlara en kutsal emanet olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Emin olunuz ki bir hasta yakını olarak sizin hastanıza duyduğunuz yakın ilgiyi aynı şekilde belki daha fazlasıyla doktorlarımız, hemşirelerimiz onlara duymaktadır. Herhangi bir şekilde hastanelere gittiğinizde hastalarınızı, yakınlarınızı doktorlarımıza, hemşirelerimize, hasta bakıcılarımıza emanet ettiğinizde kalbiniz huzurlu olsun. En doğru müdahaleyi yapacaklarından emin olunuz" diye konuştu.

Davutoğlu, herhangi bir yanlış uygulama karşısında şikayet yollarının olduğunu ve ne gerekiyorsa yapılacağını vurgulayarak, "Ama hiçbir şey doktora, hemşireye, hasta bakıcıya, sağlık çalışanına yönelik şiddeti mazur gösteremez. Biz doktor hasta ilişkisini ulvi, manevi, iki cihanda da sürecek kadim bir ilişki olarak görüyoruz. Bu ilişkinin doğası gereğince tek özelliğinin muhabbet ilişkisi olduğunu düşünüyoruz. 'Şifa veren ellere vefa diyoruz" ifadesini kullandı.
(Sürecek)
Kaynak: AA