Saü'de 'fikri Mülkiyet Hakları'İsimli Söyleyişi

Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “Fikri Mülkiyet Hakları” isimli bir söyleşi düzenlendi.

Saü'de 'fikri Mülkiyet Hakları'İsimli Söyleyişi

Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen “Fikri Mülkiyet Hakları” konulu söyleşiye, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsa Eliri konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. İsa Eliri, GSF Gizem Frit Amfisi’nde düzenlenen söyleşide sanatçının ve sanat eserin korunmasına yönelik bilgilendirmede bulundu. Düşünceyi, bireyin aidiyet hissederek dışarıya yansıttığı bir süreç olarak nitelendiren Doç. Dr. Eliri, katılımcılara ortaya çıkardıkları sanat eserlerine sahip çıkmaları gerektiğini ve geleceği teminat altına almak için buna ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Verilen emeğin maddi ve manevi olarak karşılığının olması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Eliri, “Emeğin karşılığı alınırsa, bu durum sizin yeni eserler ortaya çıkarmanızı sağlar” dedi.

Her GSF öğrencisinin ‘Telif Hakları’ dersini alması gerektiğini belirten Doç. Dr. Eliri, “Telif hakları dersi, Hukuk Fakültelerinde seçmeleri ders olarak okutuluyor. Bu dersi GSF öğrencilerinin de mutlaka alması gerekir. Bu yönde çeşitli projelerimiz var” diye konuştu.

İzinsiz kullanılan sanatların başında en çok fotoğraf sanatının geldiğini ifade eden Doç. Dr. Eliri, “Fotoğraf sanatçısı, bir gün batımı fotoğrafını çekmek için saatlerce uğraşıyor. Eser üzerinde sanatçının 70 yıl koruma hakkı vardır. Yasalarımız sanatçıdan çok, sanat eserini korumaktadır. Eğer ortada özgün nitelikli bir eser varsa ister öğrenci olun ister profesyonel olun, eser üzerinde sizin hakkınız vardır. Bu hakların korunması için gereken çabaları göstermelisiniz, telif hakkı ihlallerinin çok yüksek cezaları vardır. Ama her şeyden önce fikri mülkiyet hakkı, kul hakkıdır” diye konuştu.

Eserlerin, özgün ve estetik kriterlere haiz olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Eliri, “Eser tescillendiği andan itibaren topluma mal olur. Sanat objesini bu andan itibaren muhafaza etmek zorundasınız. Müzik sektöründe ise telif hakları konusunda çok ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Alışveriş merkezlerinden tutun, telefon operatörlerine, müzik eserinin çalındığı her yerde telif hakkı ücreti ödenmektedir” şeklinde konuştu.

Sanat eserlerinin maddi ve manevi olarak, miras yoluyla devredilebildiğini ifade eden Doç. Dr. Eliri, “Eserler, miras yolu ile devredilebilir. Kim olursanız olun ister öğrenci, ister profesyonel, ister akademisyen, ortaya çıkan eserlerde haklarınız vardır” ifadelerini kullandı.

Söyleşinin sonunda Doç. Dr. İsa Eliri’ye, SAÜ GSF tarafından hazırlanan ebru sanatı tablosu hediye edildi.
Kaynak: İHA