Hacı Adayları Kuraların Çekilmesini Heyecanla Bekledi

2015 yılında hacca gidecek adaylar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapılan kura çekimiyle belirlendi.

Hacı Adayları Kuraların Çekilmesini Heyecanla Bekledi
Hacı adayları sonuçları gözyaşları içinde bekledi.

2015 yılında hacca gideceklerin belirlendiği kura çekimi için adaylar Diyanet İşleri Başkanlığı’na geldi. Burada yapılan kura çekimini meraklı gözlerle bekleyen adaylardan bazılarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Bu yıl toplam 55 bin 540 vatandaşın hacca gideceği, 2007 yılından itibaren her yıl düzenli olarak başvurularını tekrarlayanların bu yıl kesin olarak hacca gitmeye hak kazandıkları ve bu adayların kurada isimlerinin çıkmayacağı belirtildi. Salonu tıklım tıklım dolduran adaylar, 2007 yılından itibaren başvurularını düzenli olarak yapanların kesin olarak gideceği açıklandığında salonu boşaltmaya başladı.

1 MİLYON 244 BİN 629 ADAY SIRADA
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, yaptığı açıklamada 2014’te olduğu gibi 2015 yılında da Kabe’de yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle yüzde 20 oranında kontenjan sınırlamasının devam ettiğini belirterek, 2015 yılında yeni başvuru almadıklarını ve 1 milyon 244 bin 629 kişinin sırada beklediğini kaydetti.

Günenç, yapılan kurada katsayı uygulamasının uygulandığına dikkat çekerek, hac katsayısı fazla olanların kurada çıkma oranlarının yüksek olacağını ve iki kez kesin kayıt hakkı kazandığı halde kayıt yaptırmayan adayların ilk kez kayıt yaptıran adaylara uygulanan katsayının uygulanacağını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş ise, hacca gidenin kalbinin bir başka türlü aktığını, gitmeyenin ise kalbinin bir çağlayan olarak aktığını belirterek, kurada çıkmayan adaylara haccın farz olduğunu söyleyemeyeceklerini ve Cenab-ı Hakk’ın onlara niyetlerine göre muamele yapacağını söyledi.

Keleş, Kabe’de tanıştıkları Malezyalılar’ın hac uygulaması hakkında da bilgi vererek, Malezya’da uygulanan sistem nedeniyle ancak 55 yıl sonra hacca gitmeye hak kazandıklarını ve bu yüzden insanların Malezya’da doğan çocuklarını hacca kayıt ettirdiklerini belirtti.

Yapılan kura çekiminde Ankara’dan yaptığı başvuru sonucu hacca gitmeye hak kazanan bir kadın aday, ekranda ismini göremediğini ancak evden çocuklarının arayarak ismini ekranda gördüklerini söylediklerini ifade etti.

5 yıldır adaylık başvurusu yaptığını kaydeden adayın heyecanlı olduğu ve gözlerinin dolduğu görüldü.

HAC PARALARI DOLAR OLARAK ALINACAK
Yapılan açıklamada, hac paralarının euro olarak değil, dolar olarak alınacağı aktarıldı. Bunun gerekçesi olarak Arabistan para birimi riyal ile dolar kurlarının birbirlerine yakın olduğu ifade edildi. Ancak bazı adaylar buna tepki gösterdi. Adaylar dolar olarak alınmasının sıkıntı olmadığını ancak fazla miktarda para alınmasının kendi ekonomilerini zora soktuğunu söylediler.

Bir aday ise, euro dolar değişikliği nedeniyle sıkıntı yaşayacaklarını, buna sinirlendiğini ve bütün çocuklarını da kayıt ettireceğini belirterek, hac masrafları isterse 36 bin lira olsun yine de hacca gideceklerini söyledi

Kaynak: İHA