12 Mart Dünya Böbrek Günü

Erciyes ǜniversitesi (ERǜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ǖğŸretim ǜyesi Doç. Dr. Murat SipahioğŸlu, beslenmede günlük ihtiyacın 3 katı tuz tüketildiğŸini ve bu durumun da yüksek tansiyon ve beraberinde böbrek rahatsızlıklarına neden olduğŸunu söyledi.

SipahioğŸlu, 12 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla ERǜ Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan LJocuk Hastanesi'nde düzenlenen toplantıda yaptığŸı konuşŸmada, Türkiye'de ve Avrupa'da böbrek hastalıklarının giderek artan bir sorun haline geldiğŸini, Türkiye'de her 6-7 kişŸiden birinin kronik böbrek rahatsızlığŸı olduğŸunu vurguladı.
Türk Nefroloji DerneğŸi verilerine göre ülke genelinde 60 bin hastanın diyaliz tedavisi gördüğŸünü belirten SipahioğŸlu, şŸunları kaydetti:
"Bu hastaları tedavi etmek bizim görevimiz ancak insanların hastalanmadan risk altındaki grupların kontrol edilmesi, bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşŸturulması daha büyük önem arz ediyor. Diyabeti, yüksek tansiyonu olanlar, aşŸırı kilolu kişŸiler böbrek hastalıkları risk grubu arasında yer alıyor. Böbrek rahatsızlıklarına yakalanmamak için günlük hayatta dikkat etmemiz gereken konular var. Bunların başŸında tuz tüketimi geliyor. İhtiyacımız olan tuzun 3 katını tüketiyoruz. Bu durum da yüksek tansiyon ve beraberinde böbrek rahatsızlıklarına neden oluyor. Vücudun günlük 6 gram tuza ihtiyacı olmasına rağŸmen kişŸi başŸı ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Bunun mutlaka azaltılması gerekiyor."
SipahioğŸlu, düzenli beslenme ve egzersizle obezitenin önüne geçilebileceğŸi ve dolayısıyla böbrek hastalıklarına yakalanma oranının düşŸürülebileceğŸini söyledi.


 
Kaynak: AA