Vali Bektaş’tan 'soma 301'Filmi Açıklaması

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, yönetmen ve yapımcı Faik Ahmet Akıncı’nın, Soma’da yaşanan maden faciasını beyaz perdeye aktarmak istemesiyle ile ilgili, "Mahkemenin bir tedbir kararı vardı.

Vali Bektaş’tan 'soma 301'Filmi Açıklaması
Yayın yasağıyla alakalı, demeç, beyan, açıklama yasağı vardı. Tahmin ediyorum, bizimle ilgili kısmında izin vereceğiz” dedi.


Manisa Valisi Erdoğan Bektaş 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasını beyaz perdeye aktarmak isteyen yönetmen ve yapımcı Faik Ahmet Akıncı'nın "Soma 301" isimli filmi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Filmi çekmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “idarenin izni gerekir” diye bir yönetmeliğinin olduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, “Onu uygulamaya çalışıyoruz. Orada biliyorsunuz, mahkemenin bir tedbir kararı vardı. Yayın yasağıyla alakalı, demeç, beyan, açıklama yasağı vardı. Tahmin ediyorum, bizimle ilgili kısmında izin vereceğiz, mahkeme ile ilgili kısmını da bilmiyorum. Gidip mahkeme ile görüşsünler” şeklinde konuştu.

“SOMA GİZLENECEK BİR OLAY DEĞİLDİR”
Vali Bektaş konuşmasına şöyle devam etti: “Biz izin verirsek mahkeme kararlarına aykırı olarak bir şey yapmış olur muyuz diye araştırıyoruz. Mahkeme diyor ki, 'yayın yasaktır.' Bu sefer bu yasağa uymayan herkes hakkında işlem yapmaya kalkılıyor. Biz başımızı belaya sokmak istemiyoruz. Onu araştırıyoruz. Onlara bir cevap vereceğiz. Bizim açımızdan Soma gizlenecek bir olay değildir. Soma bence ne kadar gündemde olursa, benim işim o kadar kolaylaşıyor. Çünkü Soma’da bir olay yaşandı. Bu olayın yaşanması kimsenin planlı, kasıtlı bir hareketi sonucu değildi. Kazaydı ama büyük bir kazaydı. Kazaya yol açan sebepler vardı. O sebepler var olduğu için de o kadar büyük bir olayı yaşadık. Şimdi o olaydan sonra yapılması gereken, o olaydan ders alarak o kazanın bir daha yaşanmaması için gerekli şartları oluşturmak. Soma bizim önümüzdeki bir ışık olacak, bir işaret ışığı olacak ve Türk madenciliğini bir standarda getirecek. Bunu yaptığında inşallah o 301 insanımız, orada hayatlarını boşu boşuna vermemiş olacaklar. Yani onun bize öğreteceği, Soma’dan hem ülkemizin, milletimizin, sektörün öğreneceği çok şey var. Dolayısıyla Soma’nın gündeme getirilmesi, film yapılması, roman yapılması, hikaye yazılması, şiir yazılması beni ancak mutlu eder.”
“ORADA BİR MAHKEME SÜRECİ VAR”
Senaryonun içeriğini bilmediğine belirten Bektaş, “Doğrusu ona bizim çok müdahale yetkimiz yok. Türkiye demokratik bir ülkedir. Türkiye sansürlü bir ülke değildir. Senaryo istenebilir mi, istenemez mi, bilmiyorum. O arkadaşımız da vermek istememiş. Ben net olarak şunu söylüyorum. Birincisi orada bir mahkeme süreci var. Ama bu işin muhatabı da mahkemedir. Mahkeme koyduğu yasağı korumaya da bilir. Bu bize bağlı değildir. Biz kendi başımızı belaya sokmadan, kendimiz sorumluluk altına koyacak bir şey olmadan, orada basının, sinema sektörünün faaliyetini sağlamak için ne gerekiyorsa yaparız. Ayrıca Soma’nın gündeme gelmesi, gündemde tutulması, canlı tutulması bizim istediğimiz bir şeydir. Rahatsız olduğumuz bir durum değildir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA