'Türkiye'de 5 Milyon Civarında Koah Hastası Var'

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Türkiye'de Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına (KOAH) yakalanmış 5 milyon civarında kişi bulunduğunu bildirdi.

"Pulmoner Rehabilitasyon Haftası" kapsamında Ördekli Kültür Merkezi'nde hasta ve hasta yakınlarına yönelik düzenlenen "Halk KOAH Okulu" etkinliğinde konuşan Karadağ, dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH hastası bulunduğunu söyledi.

Özellikle sigara kullanımının fazla olduğu ülkelerde KOAH'lı hasta sayısının da arttığını vurgulayan Karadağ, şöyle konuştu:
"Ülkemizde yaklaşık 16 milyon sigara içen insan var. Yaklaşık 5 milyon civarında da KOAH'lı hasta olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki hastalarımız artık nefes darlığı çok ilerleyinceye kadar doktora gelmiyorlar ve hastalıklarının tanısını bilmiyorlar. Çok basit yöntemlerle çözebileceğimiz sorunlar birikiyor ve hastalarımız dağ gibi problemlerle bize geliyorlar. Sonrasında da ömür boyu nefes açıcı ilaç kullanmak zorunda kalıyorlar.
Pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir programdır. Bu programlarla hastaların nefes darlığı sorununun çözülebiliyor. Tedavilerle ileri derece nefes darlığı olan hastalara, akciğerlerini çok daha iyi kullanabilme yöntemleri öğretilebiliyor. Tedavi olmayan hastalar, nefes darlığı yüzünden bazen toplumdan kaçıyor, sosyal yaşamları bozuluyor. Burada KOAH Okulu yapıyoruz. Nefes darlığı olan hastalar geliyor ve sorunlarını anlatıyorlar. Biz de onlara çözüm önerileri sunuyoruz. Herkes için yapabileceğimiz bir şeyler var. KOAH'lı hastalarımızı kontrol altına alabiliyoruz. Yaşam kalitelerini arttırabiliyoruz. Yapacağımız ve alacağımız önlemlerle hastalar daha rahat bir yaşam sürme imkanına sahip olabiliyorlar. Daha aç acile gidiyor ve kullanacakları ilaçları daha bilinçli kullanıyorlar."
Kaynak: AA