'Soma' Filmi İçin Valiliğin İzin Vermediği İddiası

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Soma filmi"nin çekilmesine izin verilmediği iddialara ilişkin, 13 Nisan'da yapılacak ilk duruşmayı etkileyip etkilemeyeceğini, yasak kararına uyulup uyulmadığını araştırdıklarını belirterek, "Biz kendi başımızı belaya sokmadan, kendimiz sorumluluk altına koyacak birşey olmadan, sinema sektörünün faaliyetini sağlamak için ne gerekiyorsa yaparız. Soma'nın gündeme gelmesi, gündemde tutulması, canlı tutulması bizim istediğimiz bir şeydir. Rahatsız olduğumuz bir şey değildir" dedi.

Vali Bektaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, film çekmek isteyen ekibe henüz cevap vermediklerini ancak cevap vereceklerini "çekim izni" için Kültür Bakanlığı'nın yönetmeliği ve mahkemenin yayın yasağı ile alakalı olarak tedbir kararının olduğunu hatırlattı.
Kendi açılarından izin vereceklerini belirten Vali Bektaş, mahkeme kararıyla ilgili kısmıyla film çekmek isteyen şirketin görüşmesi gerektiğini ifade ederek "Arkadaşlara 13 Nisan tarihinde yapılacak ilk duruşmasını etkileyip etkilemeyeceğini sorun. İzin verirsek mahkeme kararlarına aykırı birşey yapmış olur muyuz diye söyledim. Mahkeme diyor ki, yayın yasaktır, bu sefer bu yasağa uymayan herkes hakkında işlem yapmaya kalkıyor. Biz de başımızı belaya sokmak istemeyiz. Aslında bunu araştırıyoruz" dedi.

- "Rahatsız olduğumuz bir şey yok"
Bektaş, kendileri açısından saklanması gereken bir olayın bulunmadığını, ülkenin, milletin ve sektörün Soma'dan öğreneceği çok şey olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Soma'nın gündeme getirilmesi. Film yapılması, yazı, roman, hikaye, şiir yapılması beni ancak mutlu eder. Senaryonun içeriği hakkında bilgim yok. Ona bizim çok müdahale yetkimiz yok. Türkiye demokratik bir ülkedir, sansürlü bir ülke değildir. Senaryo istenebilir mi, istenemez mi bilmiyorum, o arkadaş da vermek istememiş. Olayda bir mahkeme süreci var ama bu işin muhatabı da mahkemedir. Mahkeme koyduğu yasağı da korumayı bilir, bize bağlı değildir. Biz kendi başımızı belaya sokmadan, kendimiz sorumluluk altına koyacak birşey olmadan, sinema sektörünün faaliyetini sağlamak için ne gerekiyorsa yaparız. Bir diğeri ise Soma'nın gündeme gelmesi, gündemde tutulması, canlı tutulması bizim istediğimiz bir şeydir. Rahatsız olduğumuz bir şey değildir."
- İddia
Yönetmen Faik Ahmet Akıncı, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası ve ardından ailelerin yaşadığı dramı konu alacak olan film çekimi için Manisa Valiliği'nin kendisine onay vermediğini iddia etmişti. Manisa İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri ise, Akıncı'nın 3 Mart tarihinde resmi müracaatını yaptığını, kendisinden istenen eksik evrakları ise 6 Mart Cuma günü tamamladığını belirtmişti.
Kaynak: AA